Een illustratie van het Terwelleplein.
Een illustratie van het Terwelleplein. Foto: Gemeente Goes

Goes krijgt aan zuidkant station een Terwelleplein

GOES - Het plein aan de zuidzijde van het spoor in Goes gaat het Terwelleplein heten.

VAN ONZE REDACTIE


Het plein aan de kant van het Stationspark is ontstaan na de aanleg van de spooronderdoorgang. Het gebied wordt opgeknapt en heringericht. Het plein is waarschijnlijk in september klaar.


Voetpaden

De naam van het plein is geen verrassing, omdat de weg met de onderdoorgang waaraan het plein ligt de Terwellegang heet. Er komt een vaste plek waar mensen kunnen worden afgezet, langs de rand van het plein. Verder worden de fiets- en voetpaden aangesloten op de nieuwe rotondes en de tunnel. Fietsers en wandelaars kunnen straks over het fiets- en voetdek naar de Van Hertumweg waar de Jumbo en Stoomtrein Goes-Borsele (SGB) liggen.

Op het plein komt een stalling voor fietsen en brommers en fietsenrekken van twee lagen.


NS

In de zomermaanden worden de chipkaartpoorten en een opvallende luifel geplaatst door de NS.

Ook is er ruimte voor groen. Er komen verschillende plantvakken met bomen en planten met daaromheen zitelementen.

Het Terwelleplein is een naam met historische betekenis. In de middeleeuwen waren er in Goes verschillende openbare drinkputten die ‘wellen’ werden genoemd.

Een van deze putten was Trouwelle. Deze bleef jaren bestaan. De naam veranderde in de loop van de tijd in Terwel of Terwelle. Het zuiden van Goes werd vanaf de 17e eeuw verdeeld in polderhoeken. Een van de gebieden kreeg de naam Terwelhoek, die doorliep tot de stadsgracht.[n]