Gerben Dijksterhuis, Gert-Jan van Riet en Jan Paauwe. FOTO EUGÈNE DE KOK
Gerben Dijksterhuis, Gert-Jan van Riet en Jan Paauwe. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

's-Gravenpolder fel gekant tegen sluiting van bibliotheek

HEINKENSZAND - De dorpsraad in ‘s-Gravenpolder heeft woensdag een enquête, een lijst met handtekeningen en enkele brieven overhandigd aan burgemeester Gerben Dijksterhuis tegen het sluiten van de bibliotheek in het dorp.

DOOR EUGÈNE DE KOK


Voorzitter Gert-Jan van Riet van de dorpsraad in 's-Gravenpolder zei dat hij schrok toen hij hoorde dat er plannen waren om de bieb en het Vrijwilligershuis naar Heinkenszand te verhuizen.


Ideeën

De gemeente Borsele zit in de financiële problemen en zoekt manieren om geld te besparen. Dit voorstel is één van de ruim 150 ideeën. “Wij begrijpen de bezuinigingsopgave, maar ik heb me laten vertellen dat dit zo’n duizend euro per maand zou schelen. In de enquête geven genoeg mensen aan dat ze bereid zijn wat meer te betalen voor hun abonnement. Daarmee heb je die duizend euro er zo uit”, zei Van Riet tegen Dijksterhuis.

De voorzitter gaf aan sowieso graag mee te denken over alternatieve bezuinigingen. De dorpsraad wil de bibliotheek behouden, omdat het anders ten koste zou gaan van de leefbaarheid van ‘s-Gravenpolder.


Behoefte

Mieke Kruithof haf dat woensdag duidelijk aan. Zij woont in een appartement in De Zwake, het complex waarin ook de bieb zit, en zamelde ruim 240 handtekeningen tegen de voorgenomen verhuizing in. “Ouderen moeten zo lang mogelijk thuis blijven wonen, maar hebben dan wel behoefte aan sociale contacten. De bibliotheek is een ruimte waar men elkaar ontmoet. Ook voor jongeren is dit belangrijk. Waar kunnen ze anders een boek halen?”

Dijksterhuis zei dat het besluit over de besparingen voorlopig is uitgesteld. De raad heeft vanwege de grote opgave besloten eerst een kerntakendiscussie te gaan voeren en pas daarna een besluit over besparingen te nemen. “Het is een geruststelling voor de korte termijn, maar op lange termijn kunnen wij geen garanties geven.”

Er zijn 1600 exemplaren van de enquête verspreid in 's-Gravenpolder. Meer dan 300 mensen hebben deze ingevuld. Daarvan is bijna 85 procent tegen de sluiting. Bijna 50 procent zou zijn lidmaatschap opzeggen en veertig procent zou naar Goes in plaats van De Zwake gaan.[n]