Astrid, Mike, Egon en Christel verdwijnen van de gevel aan de Oostwal. FOTO HANS COLIJN
Astrid, Mike, Egon en Christel verdwijnen van de gevel aan de Oostwal. FOTO HANS COLIJN Foto: Hans Colijn

'Met iedereen maakten we een praatje'

GOES - Acht jaar zijn ze er met zijn vieren mee bezig geweest, maar het wordt nu toch echt te druk voor het viertal achter AMEC-studiecoaching in Goes. Vorige week namen ze afscheid van de jongens en meiden die ze de afgelopen jaren hebben begeleid bij hun schoolwerk. “We hadden niet alleen interesse in hun schoolwerk.”

DOOR EUGÈNE DE KOK


Voor het viertal is AMEC een uit de hand gelopen liefhebberij. “Toen we begonnen, waren we vier docenten die de wereld wilden verbeteren”, lacht Astrid Geeratz-van Breukelen, die het centrum runt met haar man Egon Geeratz en vrienden Mike Weijmans en Christel Onderdijk. “We hebben grote stappen gezet op het gebied van huiswerkbegeleiding en bijlessen, maar bij het runnen van een bedrijf komt ontzettend veel kijken. Dat wisten we niet toen we van start gingen. Wij hebben alles zelf gedaan. Dat kost tijd.”


Overname

Het viertal is de laatste acht jaar niet stil blijven staan. Zelf begint ze in augustus aan een nieuwe baan bij mytylschool De Sprienke en haar partners hebben zich ook ontwikkeld op professioneel vlak. “We werken allemaal fulltime. AMEC deden we ernaast, omdat we het belangrijk en leuk vonden. Als het kon, was er elke dag iemand van ons vieren aanwezig, maar er zit altijd een AMEC-stemmetje in je hoofd. Ook als je er niet bent of in het weekend. Minder werken wilden we ook niet. Een overname was de beste optie. Daar waren we het met zijn vieren over eens.”


Kwaliteit

Ze omschrijft zichzelf en haar partners als idealisten die iets wilden doen voor kinderen die moeite hebben op school. “De kwaliteit van het onderwijs in Goes is gelukkig hoog, maar in elke klas zit wel een aantal leerlingen dat het moeilijk heeft. Als zij bij ons komen, vragen wij wat ze nodig hebben. Aan de hand daarvan gaan we aan de slag. We kijken naar elk kind afzonderlijk.” Astrid heeft kinderen zien opbloeien door de begeleiding. “Je volgt ze in een proces en ziet hen groeien. Dat ga ik missen.” Egon herkent dat. “We maakten altijd met elke jongen of meisje een praatje. We wilden dat zij hun verhaal konden doen. We hadden niet alleen interesse in hun schoolwerk, maar ook in hen als persoon.”


Kansenongelijkheid

Het viertal vond en vindt het belangrijk dat iedereen die hulp nodig heeft dat krijgt. Ze riep daarom Stichting OOK in het leven, die huiswerkbegeleiding bekostigt voor kinderen uit arme gezinnen. “Je hoort wel eens dat instituten als het onze kansenongelijkheid in de hand werken. Dat zie ik totaal niet zo. Wij zijn er echt voor iedereen.”


Kapsalon

AMEC stopt en de foto’s van Astrid, Mike, Egon en Christel verdwijnen van de ramen, maar de studiebegeleiding gaat door in het pand aan de Oostwal. Charisa van Vliet uit Middelburg neemt met Studiepro alles over, inclusief Stichting OOK en bijzonder project op De Tweern. “Het pand had ook kunnen worden verhuurd aan een kapsalon of iets anders, maar we wilden dat onze studiecoaches en de kinderen hier verder zouden kunnen. We hebben best een tijdje gezocht, maar zijn blij dat het is gelukt. Charisa staat er hetzelfde in als wij. Ik hoop en denk dat de leerlingen er niets van merken.”[n]