Wethouder Arno Witkam.
Wethouder Arno Witkam. Foto: Jessica Rovers

'We lopen liever voorop dan achteraan'

's-GRAVENPOLDER – De gemeente Borsele laat een scan uitvoeren van het bedrijventerrein in 's-Gravenpolder. In deze scan worden de thema's biodiversiteit, klimaatadaptatie en energetica onder de loep genomen. De gemeente wil kijken welke verbeteringen er kunnen worden aangebracht aan de openbare ruimte, maar ondernemers kunnen ook advies krijgen over verduurzaming.

DOOR JESSICA ROVERS


Wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele zegt dat het de intentie is om met de ondernemers samen te werken. “Het is een win-win-situatie. Ondernemers kunnen met het advies aanpassingen doen waarmee ze geld kunnen besparen en we kunnen samen werken aan de energietransitie waar we voor staan. Het is een ongelooflijk belangrijk onderwerp dat wij ook in onze eigen duurzaamheidsvisie hebben opgenomen. De scan is een mooi voorbeeld van hoe we hiermee samen aan de slag kunnen gaan. We lopen liever voorop dan achteraan."

De energiescan, waarvoor Borsele een subsidie van de provincie krijgt, is een pilot. Ze heeft gekozen voor het bedrijventerrein in 's-Gravenpolder, omdat dit één van de grootste in Borsele is en er relatief veel oudere bedrijfspanden staan. “Er is veel verbetering mogelijk”, stelt Witman. “Er is veel winst te behalen als er meer inzicht is in hoe er bespaard kan worden op energie en op wat voor manieren deze kan worden opgewekt. We willen verstening tegengaan en kijken hoe biodiversiteit gestimuleerd kan worden. Het terrein grenst aan de Zwaakse Weel en er zou veel meer sprake moeten zijn van een natuurlijke overgang. Ook kunnen we bomen planten, wadi's en doorgroeitegels aanbrengen om alles groener te maken. Dit zou helpen bij de hittestress. In 2018 heeft het dorp bovendien wateroverlast gehad. Dat willen we graag vermijden."

Witkam denkt dat ondernemers op termijn verplicht zijn om maatregelen te nemen als zij boven een bepaald energieverbruik komen. “Door de scan te delen met de ondernemers en eigenaren willen we een prikkel geven. We hopen dat er meer inzicht komt in wat zij bijvoorbeeld zelf al kunnen doen om het energieverbruik naar beneden te brengen. We gaan graag de dialoog aan en we hopen dat we ondernemers kunnen stimuleren om na te denken over verduurzaming. Het is de bedoeling dat we na de zomer met dit terrein aan de slag gaan."[n]