Hanneke Koopman.
Hanneke Koopman. Foto: Bennie Krajenbrink

COLIJNSPLAAT - Iedereen die zin heeft in bessen en daar wat voor wil doen, is de komende weken welkom in Colijnsplaat. Aan de Molenweg kun je elke donderdagmiddag allerlei soorten bessen plukken.

Het fruit groeit op het terrein van Hanneke Koopman. “Vorige week was de eerste keer dat we weer open waren”, zegt zij. Het was meteen druk in de pluktuin. “Ik heb een vaste groep mensen uit de omgeving, wat toeristen die een huisje op het eiland hebben en mensen die er speciaal voor komen. Het is al jaren een vaste club bezoekers. Verder is er hier ook weinig te doen. Ik ben geen dagattractie.”


Speler

In de pluktuin van Koopman groeien, rode, witte en zwarte bessen en jostabessen, een kruising van een aantal bessensoorten. Koopman verbouwt het fruit al jaren op bedrijfsmatige basis, maar vindt zichzelf een kleine speler. “Ik heb ook ander fruit verbouwd, maar ben daarmee gestopt. De bessen groeien goed op deze grond, maar bijvoorbeeld frambozen hebben een ander soort grond nodig als hier.”


Bakje

De pluktuin aan de Molenweg is elke donderdag open van 13.00 uur tot 17.00 uur. Bezoekers krijgen een bakje, kunnen dat vervolgens zo vol doen als ze willen. De prijs bepaalt Koopman op basis van het gewicht.[n]