De hoek van het nieuwe onderkomen van de bieb.
De hoek van het nieuwe onderkomen van de bieb. Foto: Eugène de Kok

'De mensen
moeten weten
dat ze
welkom zijn'

GOES - De bibliotheek in Goes verhuist dan toch naar het Kolveniershof. Er is jaren over gesproken en een paar keer leek het al zover. “Iedereen is ontzettend blij”, zegt directeur Jannie van Vugt van Bibliotheek Oosterschelde. “Sommige mensen dachten bijna dat het er niet meer van zou komen.”

DOOR EUGÈNE DE KOK


Het huidige onderkomen aan de Oostwal is verkocht aan een ontwikkelaar. Vorig jaar ketste de verkoop nog af op een ‘nee’ van de vereniging van eigenaren (vve). Dat is nu niet mogelijk. “We hebben het pand kunnen verkopen zonder verdere voorwaarden. Het is aan de nieuwe ontwikkelaar en de vve om tot overeenstemming over een nieuwe bestemming te komen”, zegt Jannie van Vugt.


Handtekeningen

Zij kwam een paar maanden geleden in contact met de koper. De onderhandelingen gingen snel de goede kant op. Een paar weken geleden sloten de partijen al een principeakkoord. De handtekeningen werden vorige week gezet. Dinsdag ging het college van burgemeester en wethouders akkoord en maakte de al eerdere toegezegde verhuisbijdrage vrij.


'De bieb heeft een nieuwe rol in de
samenleving'


Van Vugt denkt dat de bieb beter tot zijn recht komt aan het Kolveniershof, aan de rand van het cultuurplein Bleekveld. Hij komt in de leegstaande ruimten tussen kledingwinkel Takko en ingang van parkeergarage Centrum. “De bieb heeft een nieuwe rol in de samenleving. Het is veel meer dan een gebouw waar je naartoe gaat om boeken te lenen. We willen creativiteit stimuleren, aan taalontwikkeling van jong tot oud doen, digitale cursussen geven, zodat de kloof voor digibeten niet groter wordt en zorgen dat mensen elkaar kunnen ontmoeten. Onze rol is veel breder. Wij denken dat het nieuwe gebouw daarvoor een hele fijne plek is. Mensen moeten weten dat ze welkom zijn.”


Vindbaar

De directeur hoopt dat er veel reuring is in het nieuwe gebouw, meer dan in het huidige onderkomen. Haar droom is dat het een ‘huiskamer voor de stad’ wordt. “Nu zijn we moeilijk te vinden. Er zijn Goesenaren die niet weten waar we zitten, laat staan dat iemand die problemen heeft met taal ons kan vinden.” Het is niet alleen een mooie stap voor de bibliotheek. “Ook voor Goes, de binnenstad en het Bleekveld in bijzonder”, aldus Van Vugt.


Evenementen

Ze kijkt uit naar evenementen, die de bieb samen met Theater de Mythe, ‘t Beest, de muziekschool en Hotel en Brasserie Katoen volgend jaar kan organiseren, als het dan weer allemaal kan. “Daar denken we nu al over na. Het Bleekveld moet daardoor een nog fijnere verblijfsplek worden. Het moet daar gaan over beleven en inspireren.”

De verhuizing moet volgend jaar september een feit zijn.[n]