Mountainbiker Milan Vader en gedeputeerde Jo-Annes de Bat finishen op de Mosselboulevard. FOTO JESSICA ROVERS
Mountainbiker Milan Vader en gedeputeerde Jo-Annes de Bat finishen op de Mosselboulevard. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

'Zeeland nog meer op de kaart zetten'

YERSEKE – Gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de provincie Zeeland en de Zeeuwse mountainbiker Milan Vader fietsten vorige week de Mosselboulevard in Yerseke ‘open’.

DOOR JESSICA ROVERS

De Mosselboulevard is een initiatief van de schelpdiersector, Nederlands Mosselbureau, afdeling Yerseke Horeca Nederland, de provincie Zeeland en gemeente Reimerswaal. Het is bedacht nadat evenementen, zoals de Mosseldag, door de coronacrisis werden afgelast. Iedere woensdag is er in Yerseke van alles te doen voor het hele gezin onder de naam Mosselboulevard.


Culinair paradijs

De Reimerswaalse wethouder Kees Verburg zocht in mei contact met de schelpdiersector om te kijken hoe de gemeente kon helpen. “De start van het mosselseizoen dreigde in het geding te komen en de horeca had al een flinke klap gehad”, vertelt Verburg. “Toen is al snel het idee geboren om iets te doen voor de 'nieuwe' toeristen die naar Zeeland komen. De Mosselboulevard is een mooi voorbeeld van een samenwerkingsverband dat de potentie van Yerseke weerspiegelt. Yerseke is een culinair paradijs en uniek in zijn soort. De gemeente werkt er graag aan mee om dit uit te dragen.”

Beleven

De grootste bijdrage voor de Mosselboulevard komt van de Zeeuwse schelpdiersector. Voorman Addy Risseeuw is trots op het initiatief: “Als sector vertellen we graag over onszelf, het ambacht en het product. Toeristen willen op hun beurt niet alleen dingen zien, maar ook beleven. Dit concept speelt daar fantastisch op in." De Mosselboulevard is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Mosseldag, over een aantal weken verspreid. "Dit is zeker in deze tijd veel beter", zegt Risseeuw. "Het betekent dat er vaker toeristen naar Yerseke zullen komen. Dit leidt tot meer exposure, dat ook weer leidt tot meer consumptie. Bovendien levert het positieve publiciteit op voor de sector.”

Versterken
Volgens gedeputeerde De Bat kan heel Zeeland via de sector gepromoot worden. “De schelpdiersector maakt onze provincie echt onderscheidend. Wij juichen het initiatief van de Mosselboulevard dan ook van harte toe, mede omdat het een initiatief is waarbij partijen samenwerken en elkaar versterken. Ik hoop dat het een traditie wordt in heel Zeeland.”

Ambassadeur
Milan Vader zou oorspronkelijk in Tokyo moeten zijn voor de Olympische Spelen. Hij vertelt nu graag de rol van ambassadeur van Zeeland op zich te nemen. “Ik train veel in het buitenland, maar hoe meer ik weg van huis ben, hoe meer ik 'thuis' ga waarderen. Ik heb veel jeugdherinneringen die zich afspelen op het strand. Toen ik twee maanden geleden zag dat de mossel meer gepromoot moest worden onder jongeren heb ik contact opgenomen met Addy met de vraag hoe ik hieraan zou kunnen bijdragen. Ik vind dat we echt iets unieks hebben in Zeeland dus ik zet mij er graag voor in.”

Meer informatie

Meer informatie op:
www.mosselboulevard.nl.[n]