Een bloemrijke berm trekt insecten aan. FOTO LUCIEN CALLE
Een bloemrijke berm trekt insecten aan. FOTO LUCIEN CALLE Foto: Lucien Calle/Stichting Landschapsbeheer Zeeland

Goes heeft fleurige bermen

GOES - Stichting Landschapsbeheer Zeeland nomineert de gemeente Goes voor een landelijke stimuleringsprijs voor goed bermbeheer.

De Vlinderstichting en stichting Groenkeur hebben de prijs in het leven geroepen. ‘Wij schuiven Goes naar voren, omdat die gemeente al jaren goed bezig is met bermbeheer’, aldus Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ).

Biodiversiteit
Bermen bestrijken een grote oppervlakte en bij natuurvriendelijk beheer is het een leefgebied voor veel planten en dieren. ‘De manier van maaien bepaalt of en hoe waardevol bermen zijn’, legt SLZ uit. Bloemrijke bermen zijn mooi om te zien en goed voor de biodiversiteit. ‘Goes voert al enkele jaren een uitstekend maaibeheer, met hulp van vrijwilligers. Ze heeft de bijzondere bloemsoorten geïnventariseerd en houdt daar bij het bermbeheer rekening mee. De maaidata worden afgestemd op het in stand houden van de bloemen. Daarvan profiteren ook vlinders en bijen.
‘Dat bermbeheer leeft blijkt uit de bijna honderd binnengekomen nominaties voor de prijs.’ De jury maakt binnenkort de winnaar bekend.[n]