Ook dicht bij huis hebben de kinderen het leuk. FOTO PETER URBANUS
Ook dicht bij huis hebben de kinderen het leuk. FOTO PETER URBANUS Foto: Peter Urbanus

Kinderkamp Borsele dit jaar in de gemeente zelf

BORSSELE - Kinderkamp Borsele vindt dit jaar vanwege de coronamaatregelen plaats in de gemeente zelf en in een andere opzet. De vrijwilligers en kinderen maken er het beste van om samen toch een leuke tijd te hebben.

DOOR PETER URBANUS

Twee teams met uitgelaten kinderen spelen levend dierenstratego op een ruig begroeid terrein van Natuurmonumenten, niet ver van de Westerscheldetunnel. Onder leiding van vrijwilligers moeten ze de vlag van het andere team zien te veroveren. Het thema is dit jaar ‘jungle’. Dat het kamp niet het Brabantse Wintelre wordt gehouden, maar in de buurt van Borssele, lijkt hen niet te deren. Anders dan anders slapen ze wel gewoon thuis.

Vrijwilligers
Het kinderkamp is vrijdagochtend geopend door de Borselse wethouder Marga van de Plasse, geheel in stijl gekleed. Ze speelde nog een tijdje mee ook. De wethouder benadrukte hoe belangrijk het is om samen leuke dingen te blijven doen en voor elkaar te blijven zorgen. “Dit zou nooit door kunnen gaan zonder de vrijwilligers, maar hun inzet is niet vanzelfsprekend tegenwoordig.”
Dit jaar zijn er 44 deelnemertjes, plus 17 vrijwilligers. De grootte van de groepen varieert, vertelt secretaris Cherinda van Hasselt, die dit jaar tevens de leiding heeft over het kamp. Zelf ging ze als kind al mee en dat geldt voor meer vrijwilligers. “Anderen zijn weer via via betrokken, maar er is wel nieuwe aanwas nodig”, zegt ze. “De maatschappij is anders nu. Mensen hebben meer verplichtingen. Ook de doelgroep is niet altijd makkelijk te bereiken. Kinderen kunnen uit vele kampen kiezen.

Vriendschappen
Normaal gesproken gaan drie groepen kinderen elk een week lang op kamp in Wintelre. Maar de coronacrisis gooide roet in het eten en de regels en protocollen wisselden steeds. “We moesten in conclaaf met de gemeente en Veiligheidsregio Zeeland en een plan maken. Zelf moeten we als vrijwilligers ook die anderhalve meter afstand in de gaten houden.”
Gelukkig bleek Natuurmonumenten bereid om een terrein beschikbaar te stellen. Het is allemaal de moeite meer dan waard, vindt Van Hasselt. “In zo’n gemengd gezelschap zie je nieuwe vriendschappen ontstaan.”

Doelgroep
De Stichting Kinderkamp Borsele organiseert al sinds 1974 het jaarlijkse kinderkamp. Het was destijds een initiatief van de welhaast legendarische pater Pontenagel uit ’s-Heerenhoek, die veel jeugdactiviteiten organiseerde. De eerste keren gebeurde dat in Huijbergen en later in Wintelre. Doelgroep waren vooral kinderen die normaal gesproken niet op vakantie gaan. Nu nog krijgen basisschoolkinderen uit minimagezinnen uit de gemeente Borsele in principe voorrang. Daar bestaan ook subsidieregelingen voor. De andere kinderen moeten daarna loten voor deelname. Soms speelt schaamte wel een rol, denkt Van Hasselt. “Ouders willen soms liever niet laten blijken dat ze een minimuminkomen hebben.” Sommige jaren is het toch lastig om voldoende deelnemers te bereiken, zegt Van Hasselt. “Vijftig deelnemers is wel zo fijn. Daar zijn onze faciliteiten en organisatie op ingesteld.”
Omdat de kinderen ’s avonds gewoon naar huis gaan, moeten de vrijwilligers de tenten aan het einde van de dag weer afbreken. Komende vrijdag en vrijdag 31 juli is er ook nog Kinderkamp Borsele.[n]