Een beeld van Leendert Houtekamer in het atelier. FOTO: ADRI GEELHOED
Een beeld van Leendert Houtekamer in het atelier. FOTO: ADRI GEELHOED Adri Geelhoed

Tentoonstelling van beelden van Leendert Houtekamer

'S HEER-HENDRIKSKINDEREN - In april van dit jaar overleed beeldhouwer Leendert Houtekamer uit Goes, 63 jaar oud. Hij ontving zijn opleiding tussen 1975 en 1982 aan de academie in Tilburg. Ruim veertig jaar was hij zelfstandig beeldend kunstenaar, voornamelijk bekend vanwege zijn portretten en mensfiguren.


In zijn werk is een ontwikkeling te zien van expressief naar verstild en verfijnd werk. Hij werkte in steen, brons en vooral in gips, dat hij soms kleur gaf. Naast grotere portretten en mensfiguren maakte hij talloze maskertjes en reliëfs.


Vrij werk

Het meeste werk is vrij werk, maar hij kreeg ook opdrachten voor werk in steen en brons. Daarnaast was hij als docent iemand die veel leerlingen inspireerde. Hij gaf in zijn atelier, eerst in Kloetinge en later in ’s-Heer Hendrikskinderen, les in boetseren aan kleine groepen cursisten. Daarnaast was hij werkzaam als docent kunstzinnige vorming in Zorgcentrum Ter Weel in Goes. Leendert Houtekamer laat een veelzijdig en indrukwekkend oeuvre na. Een groot deel van zijn levenswerk is de komende tijd te bezichtigen in zijn atelier, de oude dorpsschool van ’s-Heer Hendrikskinderen. Het is een verkoopexpositie, er zijn veel grote en kleinere werken te koop.

De expositieperiode is van 15 augustus t/m 5 september. Het atelier (adres Plein 30) is gedurende deze periode gratis te bezoeken op zaterdagen van 10.30 tot 16 u. Er zijn maximaal vier bezoekers tegelijk welkom om er voor te zorgen dat iedereen zich aan de voorgeschreven contactregels kan houden. De expositie is alleen te bezoeken op afspraak: mail voor een afspraak naar johanneshoutekamer@gmail.com. Momenteel worden ook in de museumtuin van Marie Tak van Poortvlietmuseum in Domburg portretten van Houtekamer tentoongesteld.[n]