Deelnemers op het terrein van Bosch Car Service.
Deelnemers op het terrein van Bosch Car Service. Foto: Jan Koeman

Eerste gezamenlijk zonnedak in Goes in gebruik genomen

GOES - Het eerste zonnedak van burgerinitiatief Energie Collectief Puur is vrijdagmiddag officieel in gebruik genomen. Wethouder Joost de Goffau van de gemeente Goes verrichtte de openingshandeling.

DOOR PETER URBANUS


De wethouder zorgde dat 'de zon opkwam’ voor de ruim vijftig deelnemende gezinnen. Zij hebben samen in coöperatief verband 368 zonnepanelen op het dak van autobedrijf Bosch Car Service Goes laten leggen. Hiermee wekken zij duurzame energie op, maar krijgen ze ook vijftien jaar lang korting op hun energierekening, vertelde secretaris Carla Michielsen. Er is een coöperatie opgericht voor het beheer van dit postcoderoosproject. De deelnemende gezinnen wonen in Goes, Wilhelminadorp, Kattendijke, Kloetinge en ’s-Heer Hendrikskinderen. Het dak van het Goese garagebedrijf bleek volgens het collectief qua ligging en infrastructuur het meest geschikt. Voorzitter Klaas van de Woude van Burgerinitiatief Energie Collectief Puur toonde zich apetrots op het eerste zonnedak. Er is twee jaar lang intensief gewerkt aan de realisatie.


Advies

De deelnemers stonden er niet alleen voor. Zo heeft netwerkbeheerder Enduris de meters en kabels aangelegd, zijn de panelen gelegd door Saman en de stroom wordt door Delta afgenomen. Met het garagebedrijf waar het zonnedak ligt is een recht van opstal afgesloten voor de duur van het project. Deskundig advies kwam van Zeeuwind en (financiële) steun van de gemeente Goes, Zeeuws Klimaatfonds en de Rabobank. Vanwege het succes is de coöperatie bezig met andere daken, waaronder dat van de brandweerkazerne. Voor een derde zonnedak zoekt het collectief nog een geschikte locatie aan de westkant van Goes. Dan zouden ook inwoners van Wolphaartsdijk, Oud-Sabbinge en ’s-Heer Arendskerke kunnen deelnemen.


Nieuw

De postcoderoosregeling is nog geldig in 2020. Vanaf 2021 komt er een nieuwe regeling, maar het is nog niet duidelijk hoe deze eruit gaat zien. Bestaande coöperaties kunnen volgens de oude regeling vijftien jaar lang hun energiebelasting terugkrijgen. Mensen die belangstelling hebben om deel te nemen kunnen contact opnemen met Zeeuwind.[n]