Familie Van de Merwe
Familie Van de Merwe Foto: Coby Weijers

GOES - Goesenaar Jeroen van de Merwe en zijn vrouw Hanneke hebben duidelijke afspraken gemaakt met hun kinderen over het schermgebruik. “Maar we zijn niet star.”

De Goesenaar is coördinator van de opleiding Mediavormgeving aan Scalda. Hij is dan ook geen onbekende in de wereld van smartphones, tablets en games. Zijn kinderen Vesper (6) en Levi (10) hebben een iPad. “Toen Apple de mogelijkheid bood om het schermgebruik in te stellen, hebben we dat meteen gedaan”, zegt Van de Merwe, die zijn kinderen daarvoor ook niet urenlang naar de schermpjes liet turen.

Beide kids kunnen maximaal één uur per dag op de iPad. De Nintendo Switch in huize Van de Merwe heeft datzelfde maximum. “Ze spelen alleen maar spelletjes. Een uurtje is genoeg”, lacht hij. De iPad blokkeert na zestig minuten automatisch. “Ze vragen dan wel eens of ze nog even mogen. We geven ze soms extra tijd, als ze even rust hebben genomen, maar na nog een halfuurtje is het echt genoeg, vinden we. Dan moeten ze maar iets anders gaan doen. Doordat we de tijd hebben ingesteld en zij het moeten vragen, kunnen we het goed volgen.” Het levert wel eens gekibbel op, geeft hij toe. “Vooral met die van zes. De oudste heeft laatst een item op het Jeugdjournaal gezien en weet dat lang naar een scherm staren niet goed is.” In zijn omgeving kent Van de Merwe niet veel mensen die het doen zoals zij het doen. “Ik denk dat velen niet weten dat de mogelijkheid er is, maar ik kan het alle ouders aanraden.”[n]