Corona-stress: ziek van corona zonder besmet te zijn

GOES - Dagelijks ontvangen we een update over het aantal corona besmettingen in Nederland. Via de krant, radio, internet en tv horen we cijfers over hoeveel mensen positief getest zijn, het aantal patiënten op de IC en het aantal overledenen. Iedere corona besmetting is er één teveel, dus het is zeker belangrijk om deze cijfers te blijven monitoren.


Maar waar blijven de cijfers over schadelijke gevolgen en neveneffecten van mensen die niet besmet zijn met COVID-19? Een probleem dat minstens zo erg is maar waar tot nu toe te weinig aandacht aan wordt besteed, aldus Rico de Putter van de Putter PT - Personal Training Zeeland.


Stijging

“Overgewicht en andere lichamelijke klachten door excessief of ongezond eten, en overmatig gebruik van alcohol, drugs en andere verslavende middelen. Mentaal in de knoop zitten en andere depressieve klachten door verveling, frustratie en eenzaamheid. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van klachten waarmee mensen bij mij terechtkomen, waarin ik een enorme stijging zie in de afgelopen maanden. Vooral ook onder jongeren.”, aldus de Putter.


Aanleiding

Mensen komen over het algemeen in eerste instantie bij een Personal Trainer met de wens om af te vallen, of om fitter te worden.


Zoek naar het 'waarom' achter onze keuzes


Voordat je hiermee aan de slag kan is het van belang op zoek te gaan naar de aanleiding. Het ‘waarom’ achter keuzes die leiden tot een ongezonde leefstijl, waar overgewicht en je niet fit voelen slechts een gevolg van zijn. In stressvolle periodes zijn mensen geneigd zijn om minder goed voor zichzelf te zorgen, waardoor je lichamelijk en mentaal in een neerwaartse spiraal terecht kan komen.


Corona-stress

De Putter licht toe: “Tijdens intakegesprekken in de afgelopen periode merk ik bij veel mensen dat de corona-stress er echt enorm heeft ingehakt, vaak ook onbewust. Isolatie van de buitenwereld, geen sociale activiteiten, thuiswerken, stilgelegde sportactiviteiten, vrienden of familie geen knuffel kunnen geven, etc. Deze neveneffecten van het virus brengen veel stress met zich mee en dit leidt tot fysieke en mentale klachten die zeker niet onderschat moeten worden."


Aan de slag

"Stress ontwijken is onmogelijk, maar aan de slag gaan met een gezondere leefstijl waardoor je beter met stressfactoren om kan gaan is wél mogelijk. Sporten in combinatie met de juiste voeding levert veel voordelen op, je traint lichaam en geest om minder snel overbelast te raken. Je lichaam kan meer aan en je ervaart minder stress."


Samen sterk tegen corona


"Ik ben blij dat mensen mijn hulp hierbij weten in te inschakelen, maar ben er ook van overtuigd dat er op dit moment onvoldoende aandacht is voor deze problematiek. Hopelijk gaan de Zeeuwse gemeentes en andere (gezondheids)instanties hier op korte termijn meer aandacht aan besteden. Zodat we samen sterk staan tegen corona en alle stress die het met zich meebrengt.”[n]