Het schilderij van Springer.
Het schilderij van Springer. Foto: Gemeentearchief Goes

Een bijzonder schilderij

GOES - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: weten jullie er meer over te vertellen?


Dit is een zwart-wit-foto die we ontvingen van een schilderij van Cornelis Springer (1817-1891) met een bijzondere afbeelding. Op het schilderij zien we de waterpomp van de Beestenmarkt in Goes. Maar het gebouw er achter is het stadhuis van Zierikzee. Waarom zou dit zo geschilderd zijn? En wie weet iets meer over deze kunstschilder?

Reacties kunnen naar Heemkundige Kring De Bevelanden: info@hkdebevelanden.nl. Of per post naar Postbus 2159, 4460 MD Goes. Reacties worden over twee weken in deze rubriek geplaatst. Onder de reageerders wordt een exemplaar van De Spuije verloot. De winnaar van de vorige foto is Olda Baarends.


Brood

De vorige foto was er een van een lunchroom in de Lange Kerkstraat in Goes tussen 1907 en 1938. We ontvingen geen reacties over deze lunchroom, maar veel lezers hadden wel herinneringen aan de lunchroom van Luteijn die hier later was gevestigd. Carin Naessens schrijft dat haar moeder hier altijd brood ging halen. Riet Kruitbosch zegt dat dit de enige lunchroom was toen ze hier in 1960 kwam wonen. Volgens Cees Joosse was de eetgelegenheid een begrip met heerlijke ijssorbets. Olda Baarends ging er op zaterdag in haar middagpauze lunchen. En Addy Zuidweg ziet zich nog met haar moeder zitten aan een tafeltje bij het raam. Voor verschillende lezers was het op de dinsdagse marktdag een vaste stek met warme chocomel met slagroom en een appelbol.[n]