Echtpaar Zuidhof is zeventig jaar getrouwd. FOTO JESSICA ROVERS
Echtpaar Zuidhof is zeventig jaar getrouwd. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

‘We zijn het na al die jaren nog steeds niet beu’

KWADENDAMME– Burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele heeft zondag het echtpaar Jaap en Marie Zuidhof in Kwadendamme verrast met een bezoek. Hij kwam hen feliciteren met het feit dat ze elkaar zeventig jaar geleden het ja-woord gaven in de kerk in Goes. Naast een bos bloemen en een attentie kreeg het jubilerend echtpaar een brief van het koninklijk huis. Die middag werd het jubileum gevierd met de familie. Jaap en Marie hebben zes kinderen, dertien kleinkinderen en dertien achterkleinkinderen.

DOOR JESSICA ROVERS

Het stel blijft zelf nuchter onder het bijzondere jubileum. “Mooi dat we dit kunnen meemaken. We zijn het nog niet beu en gaan nog wel even door”, stelt Marie. “Ik zou die zeventig jaar nog wel eens over willen doen. Ik heb een goede keus gemaakt; Marie was de dochter van een rijke fruitteler en ze had een goed figuur”, grapt Jaap.

Harmonica
Ze weten nog goed hoe ze elkaar destijds leerden kennen. “Jaap kwam uit Duitsland en het was Bevrijdingsdag in 's-Gravenpolder. Ik kende zijn broer al en op de kermis die even later in Kwadendamme plaatsvond, hebben we elkaar leren kennen. We gingen van café naar café en het was liefde op het eerste gezicht. Ik vond het zo'n knappe man en dat is hij nog steeds.”

'We hebben samen nooit problemen gehad'


Na vijf jaar verkering stapte het tweetal in het huwelijksbootje. Jaap was toen zevenentwintig en Marie was drieëntwintig jaar. “We hebben moeten wachten, want Jaaps vader was een huis aan het bouwen. Toen dat af was, zijn wij in het oude huis aan de dijk gaan wonen.” Ook de dag van de bruiloft staat hen nog helder voor de geest. “Het was slecht weer, net als vandaag”, weet Jaap nog. “We zijn eerst naar het gemeentehuis in Kapelle gegaan, maar dat was kapot gegooid, dus weken we uit naar de kleuterschool. Toen gingen we naar de kerk in Goes en hebben we op de Grote Markt bij Verschoore foto's laten maken. Het feest hielden we in slot Oostende. Oom Fons had zijn harmonica bij zich, dus er was muziek. Het was een groot feest met alle familie bij elkaar.”

Fruitteeltbedrijf
Het echtpaar heeft altijd een eigen fruitteeltbedrijf gehad, waar Jaap tot zijn tachtigste werkte totdat zijn jongste zoon het overnam. “We hadden appels en peren en ook kassen met perziken, aardbeien, druiven en nog meer. En ik heb altijd graag met bloemen gewerkt”, vertelt Marie. “Ik had een kas met chrysanten.” Begonnen met vier hectare wisten Jaap en Marie het bedrijf in de loop der jaren uit te breiden tot veertig hectare. “We hebben goede en slechte jaren gekend.” Jaap had als jongen bij de boer op het land gewerkt met paarden en hield later zelf ook paarden. “Alle kinderen hebben paardgereden en ook spanden we pony's voor de kar.”
Jaap en Marie hebben naast veel geluk ook verdriet gekend. Een zoon verongelukte op 19-jarige leeftijd en ook moesten ze afscheid nemen van een kleindochter. “Maar ja, na het overlijden van onze zoon, moesten we door want we hadden nog vijf kinderen”, vertelt Marie. “Het moest slijten. Gelukkig is voor de rest alles goed geweest. We hebben samen nooit problemen gehad en we gaan gewoon nog even zo door.”[n]