Frans Sturm in zijn dahliatuin. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
Frans Sturm in zijn dahliatuin. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

'Het kweken van dahlia's vergt vooral geduld'

HEINKENSZAND - Er zijn jaren geweest dat de tuin er beter bij lag, maar dat wil niet zeggen dat het niet de moeite waard is om naar de dahliatuin van Frans Sturm te gaan. De expert heeft honderden prachtige dahlia’s in zijn tuin in Heinkenszand staan. Zaterdag en zondag zijn er open dagen.

DOOR EUGÈNE DE KOK


Frans Sturm is blij dat hij dit weekend de deur van zijn tuin kan openzetten. Hij heeft de laatste maanden te kampen gehad met gezondheidsproblemen. “Ik ben blij dat het nu weer redelijk goed gaat”, zegt de dahliakweker.


Hittegolf

Vanwege zijn gezondheid kon hij de laatste weken maar sporadisch in zijn tuin werken. Het werk werd deels overgenomen door een groep trouwe vrijwilligers van Zeeland Dahlia. Zij hadden het moeilijk. De bloemen hadden namelijk flink te lijden onder de dagenlange hittegolf. “We hebben vorige week de bloemen, die waren aangetast door de warmte, uitgesneden en weggegooid, zodat ze kunnen herstellen. Dit weekend moeten de dahlia’s er weer top bij staan.”


Looproute

Sturm heeft met de gedachte gespeeld de open dagen te schrappen, maar besloot dat niet te doen. Elk jaar komen er veel liefhebbers af op de dahlia’s van de beroemde kweker. Dit jaar moet Sturm rekening houden met de coronamaatregelen. In de tuin is een looproute gemaakt en om de anderhalve meter staan er steunpaaltjes. “Als je daartussen blijft kan er niets gebeuren”, zegt Sturm, die benadrukt dat mensen altijd kunnen bellen als ze de tuin willen bezichtigen. “Dit jaar hopen we daar zelfs op, zodat het zaterdag en zondag niet al te druk wordt.”


Soorten

Zijn tuin is in omvang kleiner dan voorgaande jaren. Sturm wil zijn liefhebberij na meer dan vijftig jaar wat afbouwen. “Je kunt niet altijd bezig blijven”, zegt hij nuchter. Van stoppen is nog lang geen sprake. In zijn tuin staan zaterdag zeker 1500 planten met meer dan 15.000 bloemen. Volgend jaar verschijnt er nog een nieuwe bloem op de markt van de meervoudig Nederlands kampioen dahliakweken: de Sturm Maro. “Makkelijk is het niet meer om met nieuwe soorten te komen, maar het is toch gelukt om opnieuw een bijzondere te kweken.”


Selecteren

Zowel zaterdag als zondag is de tuin aan de Van Cittersstraat geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur. Ook zijn de tuinen De Doolman aan de Oudekamerseweg 22 in Heinkenszand en De Vink aan de Zuidweg 5 in Nisse open voor publiek. “In onze tuin zijn wij er om vragen van mensen te beantwoorden”, legt Sturm uit, die geniet van het contact met de liefhebbers. “Iedereen die iets wil weten, krijgt advies. Het belangrijkste advies als je dahlia’s kweken is dat je geduld moet hebben. En je moet goed selecteren als je mooie soorten wil hebben. Slechte exemplaren wegdoen is de kunst.”

Meer informatie is te vinden op www.zeelanddahlia.nl. Op de website staan ook Sturm’s contactgegevens. Vrijwilligers die hem willen helpen met het onderhoud van zijn tuin zijn welkom. Zij kunnen zich aanmelden. “Het is ontzettend leuk werk op een mooi, rustig plekje. En je mag elke keer zoveel bloemen meenemen als je wilt.”[n]