Ad Schenk overhandigt het jaarverslag aan Marga van de Plasse.
Ad Schenk overhandigt het jaarverslag aan Marga van de Plasse. Foto: Eugène de Kok

Bus Ellewoutsdijk heeft zijn waarde bewezen

ELLEWOUTSDIJK - Het dorpsbusje in Ellewoutsdijk bestaat tien jaar. Het kwam toen basisschool De Linden de deuren moest sluiten. Met het busje konden de kinderen naar scholen in buurdorpen worden gebracht. Inmiddels is het busje veel meer dan dat.

DOOR EUGÈNE DE KOK


Het vervoermiddel moest voorkomen dat alle gezinnen uit het dorp zouden vertrekken, omdat er geen basisschool meer was. Met hulp van de gemeente Borsele, sponsors en een subsidie uit Europa kon het worden aangeschaft. Het onderhoud gebeurt op de werkplaats van de gemeente. De stichting Dorpsbusje Ellewoutsdijk zamelt onder meer met rommelmarkten geld in voor benzine en andere zaken. Het is een voorziening van en voor het dorp.


Concluderen

Waar er in 2011 elke dag acht kinderen in het busje zaten, zijn dat er nu zestien. Elke dag rijdt het busje twee ritten naar de scholen in Driewegen en Ovezande, zowel ‘s ochtends als ‘s middags. “Je kunt concluderen dat het busje een belangrijke rol vervult. Er gaan meer kinderen dan ooit mee”, zegt Ad Schenk, die namens de gemeente in het bestuur van de stichting zit.


Chauffeurs

De stichting drijft op vrijwilligers. Schenk vindt het mooi om te zien dat die er volop zijn in de kleinste kern van de gemeente Borsele. Er zijn tien chauffeurs. Toen enkelen door de coronacrisis zeiden even niet te willen rijden en daarmee een tekort dreigde, waren er zo een paar vervangers gevonden. “Dat is het voordeel van een klein dorp. De mensen weten snel een paar inwoners die het misschien wel zouden willen doen. Een dag later is het dan al geregeld. De strijdlust van tien jaar geleden is er nog steeds.” In de bus zijn overigens de nodige maatregelen getroffen om het vervoer veilig te laten plaatsvinden.


Weekmarkt

De vrijwilligers rijden niet alleen naar school en terug. Elke week is er ook een rit naar de weekmarkt in Goes en eentje naar het zwembad in Kapelle. Bovendien worden er dorpsuitjes georganiseerd, bijvoorbeeld naar het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk.

De ouderen hebben er dus ook baat bij.

Het doet wethouder Marga van de Plasse van de gemeente Borsele deugd. “Het is een voorziening die wordt gedragen door de inwoners", zegt zij. "Het hele dorp staat er achter. Dat maakt me trots. Als gemeente kunnen we zorgen voor een nieuwe bus, maar als je geen mensen hebt die er in willen rijden, schiet je daarmee niks op. Dat is niet het geval in Ellewoutsdijk.”[n]