Iris van 't Bosch toont een van de vlaggen. FOTO PETER URBANUS
Iris van 't Bosch toont een van de vlaggen. FOTO PETER URBANUS Foto: Peter Urbanus

Vlaggenproject Iris van 't Bosch steunt kunstenaars

GOES - Iris van ’t Bosch uit Goes startte dit voorjaar een vlaggenproject om medekunstenaars te steunen. Zij konden een vlag ontwerpen met een thema of beeld naar eigen keuze.

DOOR PETER URBANUS

Van ’t Bosch groeide op in Goes, maar woonde tot twee jaar terug in Lelystad. Daar was ze actief als kunstenares, met haar kunstproject #Loods 32. Onder die vlag initieert, ondersteunt, ontwikkelt en stimuleert zij activiteiten en projecten op het gebied van kunst, cultuur en vormgeving. Uiteindelijk besloot ze terug te keren naar deze streek, waar ze nu dagelijks geniet van het uitzicht over de polders, dijken en akkers. “De laatste jaren kon ik leven van mijn kunst, al ging dat moeizaam”, vertelt ze. “Ik wil met kunst iets teweeg brengen. Dat zit intussen wel in m’n genen.”
Corona maakte volgens Van 't Bosch een gevoel van urgentie los. "Alles werd afgelast, maar mensen bleven wel wandelen of fietsen. Het is dus leuk als er nog iets extra’s gebeurt.” Zo kwam ze op het idee voor de vlaggen. Van ‘t Bosch ziet ze niet als machtssymbool, maar als kunstuiting. De verkoop steunt deelnemende kunstenaars in deze lastige tijd, waarin veel kunstenaars en zzp-ers hun inkomsten zien wegvallen. “Mijn doel is de solidariteit onder kunstenaars versterken”, zegt Van 't Bosch. Via haar aanvankelijk nog beperkte netwerk bereikte ze een aantal collega-kunstenaars op de Bevelanden. Die schakelden op hun beurt hun contacten weer in voor deelname.

Community art
De eerste vlag werd 25 mei onthuld in het Goese Meer door kinderen uit de buurt. Wethouder Cees Pille hees later de eerste vlag van de meest recente ronde. Dit soort acties vergroten de saamhorigheid in de buurt, is de ervaring van Van ‘t Bosch. Ze spreekt graag van community art. Er zijn nu bijna dertig vlaggen gemaakt, door 25 Zeeuwse en drie Rotterdamse kunstenaars en een Amsterdamse kunstenaar. “In het begin waren de thema’s wat zwaarder”, blikt Van ’t Bosch terug. “Maar nu zijn ze vrolijker.” Een Goes' bedrijf vervaardigt de vlaggen. De eerste vlaggen waren nog zelfgemaakt, maar die woeien gauw kapot, zegt ze.
Ze hoopt dat de gemeente Goes ook vlaggen van het project koopt. Daarnaast is er steun vanuit fondsen voor de kunst. Mensen die zo’n vlag willen kopen kunnen contact opnemen met Iris van ’t Bosch, via http://www.atelier4iris.nl/[n]