Boerhout voor de Wall of Fame van het Ostrea Lyceum.
Boerhout voor de Wall of Fame van het Ostrea Lyceum. Foto: Coby Weijers

'Heerlijk om met mijn voeten in klei te staan'

GOES - Zijn eerste weken staan vooral in het teken van de coronacrisis en alle maatregelen die moeten worden getroffen op het Ostrea Lyceum. De nieuwe rector Eric Boerhout kijkt echter verder vooruit. “Het samen doen zit in mijn genen.”

DOOR EUGÈNE DE KOK


Hoewel hij dinsdag pas officieel begon als rector-bestuurder van het Ostrea Lyceum is hij al enkele weken met enige regelmaat te vinden op één van de drie locaties in Goes. Eric Boerhout heeft een vliegende start gemaakt, zo zegt hij zelf in een kantoor in de school aan de Bergweg. “Met zo’n vracht aan bijzondere info moet je veel organiseren. Gelukkig heb ik een geweldig team dat al op elkaar was ingespeeld en veel doet.”


Bakens

De baan van rector is niet nieuw voor de inwoner van Bergen op Zoom. Hij zit al 38 jaar in het onderwijs en was het in het verleden al rector op Markenhage in Breda. Na negen jaar op die school wilde hij de bakens verzetten en werd voorzitter van het college van bestuur van Un1ek in Vlaardingen, een organisatie waar opvang en onderwijs onder één dak zitten. Het heeft zo’n dertig vestigingen. “Dan valt drie wel mee”, lacht hij. “Het onderwijs zit in mijn hart en ik vind het heerlijk om met mijn voeten in de klei te staan en veel contact te hebben met het personeel en de leerlingen. Hier kan dat weer.”


Elan

Boerhout zette in Vlaardingen de nieuwe organisatie op poten en gaf er zeven jaar leiding aan. “Ik vind dat een mooie periode om ergens te werken. Een nieuwe bestuurder brengt nieuw elan. De organisatie kan dan weer een stap maken.”

In Goes heeft hij een duidelijke opdracht meegekregen. Hij moet het Ostrea Lyceum klaar zien te maken voor de toekomst.


Noodzakelijk

Samenwerken is daarvoor noodzakelijk. “We zitten hier in een vmbo-school, terwijl er in deze straat een paar honderd meter verderop nog één is. Dat is veel. Je moet niet vergeten dat het onderwijs wordt betaald met gemeenschapsgeld. Daarmee moet je zorgvuldig omgaan. Het moet niet opgaan aan een concurrentiestrijd. Je moet het gebruiken om iets goeds te doen voor de kinderen in Goes en omgeving.” Het nummer van zijn collega Klaas Terlage van het Pontes Goese Lyceum staat dan ook in zijn telefoon. “We zitten beide in dezelfde takken van sport, in een krimpregio. Dan is het logisch dat je met elkaar in gesprek gaat.”

De eerste weken van Boerhout staan vooral in het teken van de coronacrisis.


Richtlijnen

Op de scholen in de Bergweg, ‘s-Heer Elsdorpweg en de Fruitlaan in Goes zijn alle voorzorgsmaatregelen getroffen en er zijn voldoende beschermingsmiddelen voor het personeel aanwezig. “We volgen de RIVM-richtlijnen en willen alles zo zorgvuldig mogelijk regelen", aldus Boerhout. "Daarin gaat veel tijd zitten, maar mensen faken het niet als ze bang zijn. We hebben afgesproken dat iedereen komt, maar wij hebben wel oog voor de uitzonderingen. Het is een bijzondere start van een bijzonder jaar. In die 38 jaar heb ik zoiets nog nooit meegemaakt. We gaan er het beste ervan maken.”[n]