Goes is de handel in drugs op straat beu.
Goes is de handel in drugs op straat beu. Foto: Archieffoto

Goes wil overlast straathandel bij Koepoort aanpakken

GOES - De gemeente Goes wil een einde maken aan de overlast op de Koepoort. Ze trekt de portemonnee om de straathandel tegen te gaan en het gebied op te knappen. Er komt onder meer een extra camera.

DOOR EUGÈNE DE KOK


Goes volgt een aantal aanbevelingen op uit een onderzoek van het bureau Breuer en Intraval. De gemeenteraad gaf daarvoor opdracht na een aantal incidenten in het voorjaar en zomer van 2019. Het gebied rond de Koepoort heeft al een tijd last van straatdealers, zeker sinds de invoering van het ingezetenencriterium. Daardoor mogen coffeeshops Highlife en Plan B op de Grote Markt geen softdrugs verkopen aan mensen uit het buitenland. De drugstoeristen zijn dan ook de clientèle van de straathandelaren.


Papierbak

Het wordt de dealers, waarvan sommige niet ouders zijn dan veertien jaar, op en rond de Koepoort niet moeilijk gemaakt, zo blijkt uit het onderzoek. Zij kunnen bijvoorbeeld op de hoek van de Zusterstraat en Wijngaardstraat lang uit het zicht van de camera blijven. Er komt nu een extra camera aan de andere kant, op de hoek van de Van de Spiegelstraat en Wijngaardstraat. Daardoor kan de politie het hele gebied in de gaten houden.


'Het zorgt voor een betere uitstraling'


Verder heeft Goes de papierbak verwijderd en komt er een anti-klimstrip op het muurtje naast snackbar Golden City. Beide bleken hangplekken voor dealers.

De gemeente laat ook weer een paaltje plaatsen bij het begin van het fietspad van de Van de Spiegelstraat naar de Wijngaardstraat, zodat daar geen auto’s meer door kunnen rijden. Tot slot komt er groen langs de rijbaan tussen appartementencomplex Stadspoort en de parkeerplaatsen. Het zorgt voor een betere uitstraling van de Koepoort en voorkomt dat mensen onder de bomen gaan zitten.

Naast alle praktische maatregelen gaan buitengewoon opsporingsambtenaren ook meer controleren in het gebied. Ze gaan strenger handhaven op overtredingen zoals wildplassen, alcoholgebruik, overlast, dealen en fout parkeren. De maatregelen kosten Goes 42.500 euro.[n]