De foto met de onbekende personen.
De foto met de onbekende personen. Foto: Gemeentearchief Goes

Wie zijn deze personen?

GOES - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: weten jullie er meer over te vertellen?

VAN ONZE REDACTIE


Een ansichtkaart met onbekende personen. Vermoedelijk is het een foto uit 1919 en komen de personen uit Goes. Maar wie zijn deze personen? En wat voor uniform dragen ze?

Reacties kunnen naar Heemkundige Kring De Bevelanden: info@hkdebevelanden.nl. Of per post naar Postbus 2159, 4460 MD Goes. Reacties worden over twee weken in deze rubriek geplaatst. Onder de reageerders wordt een exemplaar van De Spuije verloot. De winnaar van de vorige foto is Rob Bitter.


Cornelis Springer

De vorige foto was een bijzonder schilderij van Cornelis Springer (1817-1891). Rob Bitter omschrijft deze kunstenaar als ‘De Anton Pieck van de romantiek’. Volgens hem was het een ‘veelschilder’ van onder meer doorkijkjes uit een tijd dat men nog niet zo was bereisd. Hij schilderde straten met gebouwen uit verschillende plaatsen. Zo ontstond er een fantasiewereld. Bitter heeft een foto meegestuurd met een schilderij van gebouwen, die lijken op de vroegere Waalse kerk uit Goes en het poortje met de weeskinderen van het Manhuistuincomplex. Ook Peter Frijhoff schrijft dat deze schilder er om bekend stond dat hij de werkelijkheid aanpaste aan wat hij mooi vond. Ad Beenhakker zegt dat Springer vanuit Amsterdam het hele land doortrok. Toen hij ouder werd hield hij zich meer aan de werkelijkheid. Zijn zoon Leonard Springer was een landschapsarchitect, die de plantsoenen op de stadswallen van Goes ontwierp.[n]