Jeroen Hendrikx houdt een monoloog tijdens het festival 'Bijzondere verhalen'.
Jeroen Hendrikx houdt een monoloog tijdens het festival 'Bijzondere verhalen'. Foto: Kyra Raadschilders

'Bijzondere verhalen' tijdens uitgesteld premièreweekend

GOES - Josien de Graaf is ‘ontzettend blij’ dat Theater de Mythe in Goes dit weekend zijn ruimten beschikbaar stelt aan de Jeugdtheaterschool Zeeland (JTSZ). De kinderen kunnen daardoor hun voorstellingen eindelijk laten zien en zondag is er ruimte voor een mooi minifestival: ‘Bijzondere verhalen’.

DOOR EUGÈNE DE KOK


De voorstellingen van de JTSZ-leerlingen hadden eigenlijk in april in première moeten gaan, maar door corona ging dat niet door. “Nu krijgen we alsnog de kans”, zegt Josien de Graaf. Vrijdagavond gaat het stuk ‘Peer Gynt’ in première. Het verhaal over een Noorse boerenjongen die beroemd wil worden is gemaakt door de talentengroep in Middelburg, die onder leiding staat van Roos Zwigtman. Zaterdagmiddag is ‘Prins Roel’ van de productiegroep 9-plus uit Middelburg te zien. Met Saar Zwigtman maakten zij een verhaal over Roel, die zijn eigen regels wil bepalen. ‘s Avonds is het dan de beurt aan de talenten uit Goes. Zij spelen ‘Carolien’, die gaat over een meisje die nieuw op een school is en daar ‘de boel verstoort’. Regisseur Marcos Valster Da Costa Ferreira maakte het stuk in samenwerking met de leerlingen.

Zondagmiddag staan de oudste talenten op de planken met ‘Groeien’. Onder leiding van Roos Zwigtman vertellen negen jongeren over hun leven en dromen. “Het is ontzettend mooi dat we de voorstellingen alsnog kunnen laten zien. De kinderen hebben daar een jaar aan gewerkt. Dan zou het jammer zijn als er niets mee gebeurt”, zegt De Graaf. “De premièreweekends zijn altijd de kers op de taart.”


'Het is een superheftig thema'


De Graaf combineert de premières van de JTSZ met een minifestival: ‘Bijzondere verhalen’. Het idee daarvoor begon bij Vincent Kort, die jarenlang speelde bij Duinart. Hij stapte af op De Graaf, omdat hij zijn verhaal wilde vertellen. “Het is een voorstelling over de gevechten van de nu 39-jarige Vincent, die in zijn jeugd seksueel is misbruikt. Het is een superheftig thema. Ik heb meerdere malen gevraagd of hij het wilde doorzetten. Dat wilde hij absoluut.” De Graaf maakte ‘Inpakken en wegwezen’, een verhaal dat niet loodzwaar is waarin Vincent op het punt staat om voor de zoveelste keer te verhuizen. Tijdens het inpakken doet hij zijn verhaal tegen een begeleider, die wordt gespeeld door Anna de Bruyckere.

Voor ‘Inpakken en wegwezen’ staat Jeroen Hendrikx op het podium met de monoloog ‘Met dit oog en dit been’. De jonge inwoner van Wolphaartsdijk uit daarin zijn ongenoegen over de positie van mensen met een beperking. ; Bijzondere verhalen’ begint met het hoorspel ‘Linke soep’ naar een idee van Jelle van Wirdum. Het is gemaakt in samenwerking met leerlingen van de JTSZ en geluidstechnicus Iljan Mol. Er zijn zondag ook foto’s te zien van de spelers tijdens coronatijd. Kyra Raadschilders heeft ze geportretteerd in hun huizen. “De foto’s laten hun eenzaamheid zien, maar ook hun veerkracht.” Het festival wordt geopend door burgemeester Margo Mulder. Per voorstelling zijn er vanwege de coronamaatregelen negentig mensen welkom in de theaterzaal. “Ik ben dolblij dat we dit kunnen en hoop dat er snel meer speelmogelijkheden komen.”


Reserveren

Reserveren voor de voorstellingen is verplicht. Kaarten zijn te koop via www.jeugdtheaterschoolzeeland.nl.[n]