fruitpluk-kapelle-large
fruitpluk-kapelle-large Foto:

Fruittelers moeten uitleggen welk probleem er is

HEINKENSZAND - Als er al een probleem is met de huisvesting van arbeidsmigranten, wil Kees Weststrate weten welk probleem dat dan is en hoe groot het is. “Dan weet ik ook hoe we het kunnen oplossen”, zegt de wethouder van de gemeente Borsele.

DOOR EUGÈNE DE KOK


Hij reageert met zijn opmerking op vragen van de CDA-fractie. De christen-democraten zeggen daarin dat het huisvestingsprobleem dringend is, maar dat er de afgelopen jaren niets aan is gedaan. 'Een gemeente als Borsele onwaardig', aldus de vragenstellers.

In 2016 heeft Borsele bepaald dat fruittelers tijdens de pluk arbeidsmigranten op hun grond mogen huisvesten, zolang het eigen personeel is. Op vakantieparken mag het sindsdien officieel niet meer, maar het is tot nu toe nog gedoogd.

weststrate is in het voorjaar in gesprek gegaan met landbouworganisaties en fruittelers van wie één op zijn terrein een centrale accommodatie wilde maken voor arbeidsmigranten van meerdere fruittelers, iets wat volgens het beleid niet mogelijk is.

De gemeente kreeg hulp van specialisten van het ministerie van Binnenlandse Zaken om het toch te realiseren. Uiteindelijk bleek het niet nodig, want de fruitteler stelde de bouw van zo’n centrale plek met een jaar uit. Er bleken voldoende slaapplekken te zijn voor de tijdelijke werknemers. “Dan denk ik: ‘Het probleem is misschien toch niet zo dringend’.


Termijn

Nu zegt het CDA in deze vragen weer dat het wel dringend is. Wat moet ik dan?” Weststrate wil dat de fruitteeltsector op korte termijn het huisvestingsprobleem tijdens de pluk schetst. “Want het is volgens velen wel iets wat de gemeente moet oplossen.”


Onderzoek

De wethouder wijst op een recent onderzoek van de provincie. Daaruit blijkt dat er hier nauwelijks problemen zijn met de huisvesting van arbeidsmigranten. “Jaar in, jaar uit horen we dat het moeilijk is om arbeidsmigranten te huisvesten. En nu dit. Ik weet het even niet meer.”[n]