Kinderen en hun ouders in het tropisch bos van Omnium.
Kinderen en hun ouders in het tropisch bos van Omnium. Foto: Coby Weijers

Over twee jaar is er een oplossing voor tropisch bos

GOES - “Er zijn misschien wel honderd toekomstscenario’s voor het tropisch bos van Omnium”, zegt wethouder Joost de Goffau van de gemeente Goes. Het college van burgemeester en wethouders neemt dan ook de tijd om na te denken over wat ze met de attractie aan moet.

DOOR EUGÈNE DE KOK


Tot 1 januari 2023 is het bos een maatschappelijke voorziening. De kosten neemt de gemeente voor haar rekening. Deze zijn tussen de 50.000 en 100.000 euro per jaar, minder dan anderhalve ton waarmee tot nu toe rekening werd gehouden. “Het is onmogelijk om nu al een knoop door te hakken. Een definitieve invulling voor het bos heb je niet een-twee-drie. Maar als er over twee maanden iemand op de stoep staat met een goed idee, dan zou het eerder kunnen."


Structuur

Het bos blijft voorlopig, maar de komende tijd verandert er wel het nodige aan de structuur van het sport- en recreatiecentrum aan de Zwembadweg in Goes. De belangrijkste wijziging is dat Goes vanaf januari het eigendom en beheer van het vastgoed weer op zich neemt. Tot nu toe was de organisatie daar zelf verantwoordelijk voor. Alleen de exploitatie van het zwembad, het bos en de sportzalen blijft in handen van Goes Goed BV.

Het krijgt straks duidelijke prestatieafspraken waaraan ze moet voldoen. “Hierdoor wordt het eenvoudiger en inzichtelijker”, zegt wethouder Cees Pille. “Vroeger gaven we een zak geld, maar we wisten niet of we het gaven voor het zwembad of het gebouw”, aldus De Goffau. “Nu kunnen we scherper bijsturen op de exploitatie.”

Het veranderen van de structuur was één van de aanbevelingen die vorig jaar werd geopperd door Bureau Berenschot. Het moest zorgen voor een duidelijker rolverdeling, zeiden de onderzoekers. Zij plaatsten vraagtekens bij de rol van de gemeente in Omnium.


Verduurzamen

Voor noodzakelijk onderhoud is nog 630.000 euro nodig. Het college wil dat beschikbaar stellen. Daarnaast bekijken het gemeentebestuur en Omnium hoe ze het gebouw kunnen verduurzamen. Er is een subsidie aangevraagd en toegekend voor het plaatsen van zonnepanelen en er loopt een onderzoek naar het verbranden van resthout in plaats van de gasvoorziening.[n]