Loes Meewisse en kinderburgemeester Mares de Regt overhandigen de boeken aan de eigenaren.
Loes Meewisse en kinderburgemeester Mares de Regt overhandigen de boeken aan de eigenaren. Foto: Piet Hamelink

'Ik ben er trots op dat we dit kunnen neerzetten'

KAMPERLAND - De jaarlijkse kunstexpositie in Land- en Zeezicht vond afgelopen weekend plaats. Omdat het de tiende keer was, was er nog meer te zien en beleven dan voorgaande jaren. Zo was een aantal oud-Noord-Bevelanders gastexposant en overhandigde burgemeester Loes Meeuwisse vrijdagavond een jubileumboek aan familie De Koning van de boerderij. In het boek staan alle exposanten van het afgelopen decennium.

DOOR JESSICA ROVERS


Dit weekend deden 35 deelnemers in zes verschillende kunstdisciplines mee. Volgens Piet Hamelink, die de afgelopen vier jaar nauw betrokken is bij de organisatie van de expositie en zelf als schilder van realistische kunst deelneemt, is dat het maximum. “De locatie is simpelweg niet groot genoeg voor meer exposanten, maar dat is niet erg. We zijn de afgelopen jaren al erg gegroeid qua deelnemersaantal."

De expo begon tien jaar geleden met ongeveer twaalf kunstenaars. Het idee kwam van Ko Bakker en Hans de Jong. “Op Noord-Beveland organiseert Stichting Kunstspoor al jaren een route langs professionele kunstenaars”, vertelt Hamelink. "Sommigen hadden leerlingen die hen overstegen, maar zij mochten niet meedoen. Zij hebben toen hun hoofden bij elkaar gestoken. Zo is de Kunstexpo Kamperland tot stand gekomen. Niet alleen is het aantal deelnemers in de loop der jaren flink toegenomen, ook is de kwaliteit van het aanbod ten opzichte van het begin omhoog gegaan."

Ook Ko Bakker benadrukt de populariteit van het evenement. “Iedereen is enthousiast. Er zijn zoveel kunstenaars dat we werken met een wachtlijst." Er komen zo'n 120 bezoekers per dag naar de Kunstexpo en het evenement biedt een educatief programma voor de basisscholen. "Op vrijdag ontvangen we altijd leerlingen die aan de slag gaan”, legt Ko uit. “Ook mogen zij bepalen wat ze het mooiste schilderij vinden." Een publiekstrekker van het evenement is 'Sterren op het doek'. "Wij vonden dat zo'n leuke formule dat wij het met bekende Noord-Bevelanders doen. Mensen als dominee Arie de Koning, een oud-burgemeester en de chef-kok van Amable worden door kunstenaars geportretteerd en mogen uiteindelijk één werk uitkiezen." Het is een succesvolle editie geweest. "Het leeft absoluut in de omgeving en ik ben er trots op dat we dit op deze manier kunnen neerzetten”.[n]