Afbeelding
Foto: Paul van Bueren

COLIJNSPLAAT - Jan Verburg runt al ruim dertig jaar Camping Orisant in Colijnsplaat en weet zeker dat dit zijn meest bijzondere jaar is. “En ik hoop het niet nog eens mee te maken.” Desondanks kijkt hij terug op een mooi hoogseizoen.

Het voorjaar heeft hem veel omzet gekost, maar Jan Verburg is een tevreden man. “Het zij zo. We hebben een mooie zomer gehad, zowel met vaste gasten als toeristen. Sinds we op 1 juli weer open mochten is het als een speer gegaan. De telefoon ging voortdurend.” Verburg had met gemak alle plaatsen kunnen vullen, maar heeft dat vanwege het coronavirus niet gedaan. “We hebben ook veel meer schoongemaakt dan normaal. Veel gasten hebben ons daarvoor complimenten gegeven.”

De horeca op het campingterrein was deze zomer dicht, maar mensen konden wel cocktails zoals een mojito en caprinha bestellen bij een afhaalbarretje. “Dat liep goed. Het was ontzettend lekker weer, dus alles speelde zich buiten af.” De gasten hadden het goed naar hun zin in Colijnsplaat. “We hebben sowieso veel rustige mensen, die zelf oppassen. Grote groepen jongeren hebben we niet op onze camping.” Volgens hem heeft de crisis invloed op het reisgedrag van de mensen. “Je merkt dat ze behoudender zijn dan vroeger. Verre bestemmingen hebben ze voor de komende jaren uit hun hoofd gezet. Ik heb ontzettend veel aanvragen voor vaste plekken gehad. Als ik er honderd extra had, waren deze nu allemaal bezet.”[n]