De orgelman in Goes.
De orgelman in Goes. Foto: Gemeentearchief Goes

Wie weet meer over de Orgelman?

GOES - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: weten jullie er meer over te vertellen?

VAN ONZE REDACTIE


Deze foto gaat deel uitmaken van de expositie van de gemeente Goes over vijftig jaar gemeentelijke herindeling. Hij is gemaakt in 1967 of 1968 door Howard Schenkel, die als uitwisselingsstudent op het Goese Lyceum zat. Wat voor bijzonderheden kun je over deze foto van de orgelman vermelden? En heb je zelf foto’s van een straatbeeld in Goes uit deze periode? We ontvangen ze graag.

Reacties kunnen naar Heemkundige Kring De Bevelanden: info@hkdebevelanden.nl. Of per post naar Postbus 2159, 4460 MD Goes. Reacties worden over twee weken in deze rubriek geplaatst. Onder de reageerders wordt een exemplaar van De Spuije verloot. De winnaar van de vorige foto is Liesbet Hillebrand.

De vorige foto was een foto uit 1919 met vijf onbekende personen in een uniform. Peter Frijhoff zegt dat de foto eerder op Rondje Goes heeft gestaan en dat daar de namen van vier van de vijf personen worden genoemd. Inderdaad staat daar deze foto. Op Catawiki wordt als jaartal 1918 genoemd. Roeland Fossen noemt de namen Hemmekam uit Schore, De Gooyer uit Goes, Peris uit Veere en Avink uit Middelburg. Hij schrijft dat in ‘Oude Ansichten van Hansweert’ staat dat Hemmekam politieagent was. Kees Griep merkt op dat de foto ook staat in het boekje ‘Veldwachters in Zeeland’ van Albert Kort. Het zijn dus duidelijk mensen van het gezag. Liesbet Hillebrand schrijft dat de foto haar deed denken aan een ‘lijkdienaar’ en zijn (kist)dragers. Haar vader oefende dat beroep uit.[n]