Baldrick Brothers.
Baldrick Brothers. Foto: Els Swart

Baldrick Brothers komt na zes jaar met tweede album

GOES – Het tweede album van de band Baldrick Brothers met de titel ‘Crimson Red’ is sinds kort verkrijgbaar op cd, lp en streamingdiensten als Spotify, Apple Music en Deezer. Tussen het eerste en tweede album van de band uit Goes zit zes jaar, omdat de bandkas werd gestolen it het huis van één van de bandleden.

DOOR JESSICA ROVERS


Deze diefstal leverde wel de inspiratie voor de titeltrack. Het vijfkoppige, Nederlandse country en punk-a-billy-gezelschap speelt in deze formatie al negen jaar samen en heeft in die tijd een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt.

Bassist André Nagelhout omschrijft de stijl als gevarieerd. “Er zitten ook invloeden van folkmuziek en Americana in.” Op het nieuwe album staat ook een Iers liedje. Naast vier eigen nummers bevat ‘Crimson Red’ remakes van zes bestaande countryklassiekers van onder anderen Hank Williams, Mojo Nixon en John Denver. “Countrymuziek is best braaf. We hebben de nummers dan ook wat ‘upgebrotherd’. De liedjes zijn wat ruiger gemaakt en meer up tempo. Deze zijn geïnspireerd op wat we als bandleden hebben meegemaakt, zoals ‘Scalin Up’, een ode aan een obscuur Zeeuws-Vlaams muziekcafé. De titelsong is geschreven vanuit het perspectief van de inbreker, die onze geldkas heeft ontvreemd. Hij wordt betrapt en het loopt niet goed met hem af.”

Baldrick Brothers is vooral een liveband. "De focus ligt niet zozeer op de songteksten maar op de performance. We willen mensen entertainen en proberen alle nummers zo enthousiast mogelijk te brengen.” André is blij met het nieuwe album. “Het eerste album hebben we in één weekend live opgenomen. Het bevat daardoor veel energie, maar was minder gepolijst. Voor het nieuwe album hebben we meer tijd uitgetrokken en kunnen schaven aan de nummers. Het album is een afspiegeling van de groei die de band heeft doorgemaakt."

Voor de corona-uitbraak trad Baldrick Brothers maandelijks op. Nu staan de optredens op een laag pitje, maar de cd-presentatie in ‘t Beest op 3 oktober kan doorgaan. “Onze ambitie is om de komende jaren een paar leuke festivals mee te pikken. We hebben op Klomppop gestaan en Dijkrock. In Nederland zijn er veel festivals waar wij geschikt voor zijn. Op Hrieps zouden wij bijvoorbeeld niet misstaan. We hopen dat het nieuwe album hiervoor een opstapje is.”[n]