Afbeelding
Foto: Bennie Krajenbrink

KAPELLE - Jon Herselman ziet als voorzitter van het dagelijks bestuur van Sabewa Zeeland de woz-waarde al jaren stijgen.

Het is niet dat zijn organisatie die waarde expres opdrijft. “De huizenprijzen worden modelmatig berekend, op basis van de buurt, een aantal zogenaamde referentiewoningen en prijzen van verkochte huizen in de buurt”, legt hij uit. En die rijzen tegenwoordig de pan uit. “Wie verkoopt zijn huis tegenwoordig niet voor de vraagprijs? Sinds een jaar merken we zelfs dat er wordt overboden op huizen, ook hier. De krapte slaat toe.” Als wethouder van Kapelle ziet hij dat ook in zijn gemeente. Het heeft gevolgen voor starters. “Hun situatie is anders dan van starters in de Randstad. Starters hier zijn gewend aan ruimte en willen een mooi huis met een tuintje. Hun verwachtingspatroon strookt niet altijd met de werkelijkheid.” Hij ziet tegenwoordig veel starters in Schore opduiken. “Daar zijn dat soort huizen nog betaalbaar. In Kapelle of Goes lukt dat niet meer.”

De woz-waarde is en blijft een onderwerp van discussie. Sabewa Zeeland kan het niet vaak goed doen. “Als mensen vragen hebben over hun woz-waarde kunnen ze mailen of bellen met ons. Een tijd geleden hadden we veel te maken met no cure no pay-bureaus. Daar waren we anderhalve ton proceskosten per jaar aan kwijt. Dat is geld dat we allemaal betalen. En dat voor een paar tientjes ozb per jaar minder. Als mensen iets willen weten, kunnen ze contact opnemen. Daarna kunnen ze alsnog bezwaar maken als ze willen.”[n]