Burgemeester Gerben Dijksterhuis.
Burgemeester Gerben Dijksterhuis. Foto: Bennie Krajenbrink

Borsele wil begroting duurzaam in balans krijgen

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele wil op haar begroting van 52 miljoen euro drie miljoen euro besparen. Hoe dat moet, moet duidelijk worden via een kerntakenonderzoek. “Het doel is om de begroting duurzaam in balans te krijgen”, zegt burgemeester Gerben Dijksterhuis.

DOOR EUGÈNE DE KOK


Hoewel de aanleiding minder is, vindt hij zo’n onderzoek niet verkeerd. “Af en toe is het goed te kijken wat je wel en wat je niet moet doen”, zegt Gerben Dijksterhuis. Hij is blij dat de gemeente wordt bijgestaan door een extern bureau: KplusV. “Zij hebben ervaring met dit soort processen. Je kunt het zelf doen, maar de kans is groot dat je dan in hetzelfde cirkeltje blijft draaien. Zo’n bureau durft ongemakkelijke vragen te stellen, terug te komen op eerdere beslissingen en te zeggen waarom iets wel of niet kan. Het kijkt op een andere manier naar bepaalde zaken. Dat is nodig om een goede discussie te voeren.”

Het onderzoek gaat deze weken van start. De gemeenteraad bespreekt wat voor gemeente Borsele moet zijn. Ook is er een enquête uitgezet. Inwoners kunnen daar tot en met 11 oktober invullen waarop ze wel en niet willen bezuinigen. “Daar staan wettelijke taken tussen, maar daarin zit ook verschil hoe je iets kunt doen.” De enquête is te vinden op www.borsele.nl/kerntaken. “Drie miljoen euro op 52 miljoen euro is te overzien, maar je moet wel goed uitkijken hoe je dingen doet.”


Concept

De gemeenteraad wil de uitkomsten gebruiken bij de keuzes die ze moet maken. Aan het einde van het jaar moet er een lijst met mogelijke besparingen klaar zijn. “Over het concept gaan we in gesprek met organisaties, ondernemers en inwoners. Iedereen mag er iets over vinden. Over het algemeen zijn dat geen bijeenkomsten waarop je applaus moet verwachten.” Na die bijeenkomsten volgt er een definitieve versie waarover de raad in maart een besluit neemt. “Ik vind het te prijzen dat de raad dit zelf ter hand neemt. Ze kunnen er ook voor kiezen om te wachten op iets van het college om vervolgens veel kritiek te leveren. Dat doet de raad niet, terwijl het geen makkelijke discussie is. Zo ik ken de raadsleden in Borsele ook.” In de begroting van dit jaar, die in november wordt besproken, is het tekort inzichtelijk gemaakt. De oplossingen nog niet. “Waarschijnlijk komen we in februari volgend jaar met een herstelbegroting.”[n]