Ridder Caspar en Marlies van Hoek van de bieb,
Ridder Caspar en Marlies van Hoek van de bieb, Foto: Coby Weijers

Spannende vossenjacht over Goese geschiedenis

GOES - De Kinderboekenweek staat ook dit jaar bol van de (coronaproof) activiteiten. Thema is ‘En toen?’ Een van de hoogtepunten is een historische vossenjacht van Bibliotheek Oosterschelde en Historisch Museum de Bevelanden.

DOOR EUGÈNE DE KOK


Het moest iets te maken hebben met het thema geschiedenis en actief zijn. Dat waren de voorwaarden waarmee Marlies van Hoek van Bibliotheek Oosterschelde. “We hadden in het verleden al eens gezegd dat het leuk zou zijn iets samen te doen”, zegt ze. Met Caspar Mulders van het museum kwamen ze op het idee van een vossenjacht.

Deze is gebaseerd op het boek ‘De brief voor de koning’ van Tonke Dragt. “Kinderen die meedoen krijgen bij het museum een brief met opdrachten en gaan op pad”, vertelt Caspar. Onderweg komen ze Goesenaren ‘met enige bekendheid’ tegen, onder wie iemand als Jacoba van Beieren en natuurlijk ontbreken de ridders niet. “We hebben een spannend verhaal kunnen maken waardoor kinderen kennismaken met de Goese geschiedenis. Ze komen langs gebouwen als Slot Oostende en een spookhuis. Het is zeker geen geschiedenisles”, zegt Marlies. “Je leert met andere ogen naar de omgeving kijken.”


Opgeven

De vossenjacht is coronaproof. Deelnemers lopen telkens in groepjes van maximaal vijf mensen. Ze kunnen zich via de website van Bibliotheek Oosterschelde opgeven voor verschillende tijdslots, die apart van elkaar beginnen en eindigen. “Als het een succes is, kunnen we deze activiteit misschien uitwerken tot een educatief programma”, zegt Caspar. “Kinderen vinden geschiedenis best leuk, zeker als het over spannende dingen gaat.” De vossenjacht is de grootste activiteit van de Kinderboekenweek. “We vinden dat we een mooi programma hebben.”

Er is veel meer te doen tijdens de week. Donderdag komt Mylo Freeman, tekenaar van het prentenboek van de Kinderboekenweek: ‘De tweeling’. Zij is van 15.30 uur tot 16.30 uur in de bibliotheek aan de Oostwal. Zaterdag komt Selma Noort tussen 11.00 uur en 12.00 uur naar de bieb in Goes waar ze vertelt over haar boek ‘De zee kwam door de brievenbus’. Daarvoor zijn kaartjes te koop in de bibliotheek. Arend van Dam, de schrijver van het boekenweekgeschenk, is volgende week donderdag in De Koperen Tuin. Meer: www.bibliotheekoosterschelde.nl.[n]