Marga van de Plasse en winnaar Anja den Ouden.
Marga van de Plasse en winnaar Anja den Ouden. Foto: Jessica Rovers

Jong en oud verbeeldt zijn liefde voor Borsele

HEINKENSZAND– In centrum De Stenge in Heinkenszand is dit weekend de expositie 'Hroos op Borsele' geopend. Amateurkunstenaars uit de regio tonen hun liefde voor de gemeente Borsele. Het is initiatief van de Culturele Raad Borsele in het kader van het 50-jarig bestaan van de gemeente. De tentoonstelling is tot 14 november te zien in 't Kunstuus.

DOOR JESSICA ROVERS


Dook Noij, voorzitter van de Culturele Raad Borsele, liet in zijn welkomstwoord weten het te betreuren dat de tentoonstelling vanwege de coronacrisis niet kon worden gecombineerd met Oeljebroelje. “Ook de jubileumviering hadden we liever groter gedaan, maar we zijn blij met de vele fantastische inzendingen."

Wethouder Marga van de Plasse beaamde dit. "Het is mooi om te zien hoeveel enthousiasme mensen kunnen opbrengen en hoe zij dingen kunnen verbeelden." Het thema was 'Hroos op Borsele'. "Ik vind het een prachtig Zeeuws woord, waar ik bijna van ontroerd kan raken. Wij hebben in Borsele heel veel om trots op te zijn. Als ik langs de oude dijk fiets, langs de Zwaakse Weel, prachtig verscholen tussen de bomen die kleuren, het geploegde land en de molen van Nisse, dan word ik heel blij. En er is nog veel meer moois in de omgeving. De oudste deelnemer aan de wedstrijd, die 97 jaar is, heeft een prachtig gedicht geschreven. Er zijn tekeningen ingezonden, schilderijen en keramiek en nog meer om te laten zien hoe 'hroos' de inwoners zijn."

In de categorie kinderen won Noah Quist de eerste prijs met haar schilderij van de Westerschelde. "Ik vind het heel leuk dat ik gewonnen heb”, vertelde zij. "Ik schilder heel veel en soms teken ik zelfs in bed. Door het veel te doen, word ik steeds beter. Mijn oma is ook creatief. Ik woon in Borsele achter de dijk, dus ik zie de Westerschelde heel vaak. In de zomer ga ik er altijd zwemmen. Daarom heb ik er voor gekozen dit te schilderen."


Klederdracht

In de categorie volwassenen ging Anja den Ouden met de eerste prijs naar huis. Zij maakte een schilderij van een vrouw in Zuid-Bevelandse (protestantse) dracht die uitkijkt op de zee en dijken. "Zeeland is mij heel dierbaar en ik draag het Zeeuwse erfgoed een warm hart toe. Ik zit bij een klederdrachtvereniging en voor mij staat de dracht die ik heb afgebeeld symbool voor Zuid-Beveland. Ik had niet verwacht te winnen."[n]