Het college van de gemeente Borsele is tevreden over de eerste twee jaar.
Het college van de gemeente Borsele is tevreden over de eerste twee jaar. Foto: Tineke van der Ven

Veel is al gedaan in Borsele, maar nog lang niet alles

HEINKENSZAND - Ondanks een handvol onaangename verrassingen voor het Borselse college van burgemeester en wethouders is ze halverwege de rit tevreden over hoe het gaat. “Bijna alles is opgepakt, redelijk wat van onze wensen zijn gerealiseerd, maar we hebben gelukkig nog genoeg te doen”, zegt wethouder Kees Weststrate.

DOOR EUGÈNE DE KOK


Het gemeentebestuur kijkt in een tussenevaluatie van het collegeprogramma ‘Op weg naar morgen’ terug op de afgelopen twee jaar. Het was geen makkie met de coronacrisis, die in 2018 niemand had zien aankomen, de stijgende tekorten in het sociaal domein, de mede daardoor noodzakelijke bezuinigingen en een kerntakendiscussie die loopt.

Wethouder Marga van de Plasse is verantwoordelijk voor het sociaal domein. In haar eerste twee jaar is ze druk bezig geweest met een actieplan om de kosten terug te dringen. “We zetten de komende jaren in op zorg voor mensen die het echt nodig hebben”, zegt Van de Plasse. “Ook willen we meer nadruk leggen op preventie, omdat we denken dat dat veel voorkomt, en kijken naar wat mensen zelf kunnen. We willen dat niemand buiten de boot valt.”


Toerisme

De financiën van de gemeente slokken veel tijd op van Arno Witkam, maar hij houdt zich ook bezig met toerisme en recreatie. Op dat gebied is een grote stap gezet met de oprichting van stichting Landschapspark Borsele, die de Zak van Zuid-Beveland beter op de kaart moet zetten. “En het nieuwe Bevrijdingsmuseum Zeeland is ook geopend.” Witkam is ook de man die het masterplan Nieuwdorp helpt vorm te geven dat langzaam, maar gestaag vorm krijgt. Op het gebied van duurzaamheid is Witkam trots dat de gemeente in zijn eerste twee jaar drie in plaats van de geplande twee postcoderoosprojecten heeft ondersteund. Verder wil hij Right to Challenge invoeren. Inwoners kunnen dan de gemeente uitdagen als ze denken iets beter te kunnen doen. “Bijvoorbeeld bij het onderhoud van een stukje groen.”


'Je ziet in alle kernen activiteiten'


Kees Weststrate is blij dat de woningbouw in Borsele op stoom is gekomen. “De woningmarkt zat lang op slot, maar nu zie je in alle kernen activiteit.” Hij vindt het jammer dat de voorbereidingen voor de ontwikkeling van de Platepolder in Heinkenszand door de coronacrisis nog niet op gang is gekomen, maar hij heeft alle vertrouwen in het bouwplan in Heinkenszand. Weststrate denkt dat hij de komende twee jaar nog veel tijd kwijt is aan de kerkenvisie en het afvalbeleid.


Tevreden

Burgemeester Gerben Dijksterhuis kijkt tevreden terug op de eerste helft van deze collegeperiode. Hij heeft zich onder meer bezig gehouden met het hervormen van de organisatie. “Corona en de kerntakendiscussie komen daar bovenop. We vragen dus best veel van onze mensen, maar het gaat goed. Daar ben ik blij mee.”


North Sea Port

In het kader van de samenwerking in North Sea Port zijn de banden met onder meer Gent, Terneuzen en Vlissingen aangehaald. “Zeker van een grote stad als Gent kunnen we veel leren.”[n]