Een deel van de illustratie op de omslag van 'De wereld volgens Poeziepier'.
Een deel van de illustratie op de omslag van 'De wereld volgens Poeziepier'. Foto: Jan Willem Hament

De wereld volgens avonturier Poeziepier

GOES - Hij kwam vorige week speciaal voor de signeersessie in de Koperen Tuin van zijn overwinteringsadres in Spanje naar Goes. Niet voor niets want het was steendruk in de boekhandel. “En een dag daarna ben ik weer teruggegaan”, zegt Pier de Koning, alias Poeziepier. In de bundel ‘De wereld volgens Poeziepier’ staan tientallen gedichten van de zelfverklaarde flierefluiter, levensgenieter en avonturier.

DOOR EUGÈNE DE KOK


Sinds hij is gestopt met zijn antiekhandel in de Sint Jacobsstraat in Goes zit Pier de Koning zo’n acht of negen van de twaalf maanden per jaar in het buitenland, het meeste in Marokko en Spanje. “Maar dit jaar ben ik veel in Nederland geweest. Toen Spanje in lockdown dreigde te gaan, ben ik snel terug naar Nederland gegaan. Anders was het wel erg eenzaam geweest. Dan ben ik veel liever in Goes, bij mijn vrienden.”

Na zijn pensioen is De Koning niet alleen veel gaan reizen, maar ook begonnen met dichten. Hij zag en ziet het in de eerste plaats als tijdverdrijf. Met een uitgave was hij niet bezig. “Ik maakte gedichtjes, liet ze lezen aan anderen en plaatste wat op Facebook. Met mijn vriend Stefan de Kroon op piano heb ik bovendien een paar keer opgetreden. Dat is ook ontzettend leuk om te doen. Op een gegeven moment belde Anton van der Weele, een oude kennis. Hij las mijn gedichtjes graag en zei dat hij een bundel wilde uitgeven. Zelf had ik er nooit over nagedacht.”


Illustraties

De inwoner van Colijnsplaat zocht nog een paar sponsors (die in de bundel staan vermeld) en legde contact met uitgever Anthoni Fierloos van Het Paard van Troje waarna De Koning aan de slag kon. Hij zocht ‘in mijn camper in Marokko’ zijn beste gedichten bij elkaar. Hij legde deze voor aan Van der Weele en Jan Willem Hament, die illustraties voor een aantal heeft gemaakt. De gedichten zijn opgedeeld in categorieën als horeca, observaties, culinair, dames, leven en dood. Sommige zijn grappig, andere ontroerend en weer andere ronduit ondeugend. “Mijn zoon zei dat zijn dochter de bundel af en toe met rooie oortjes zat te lezen”, schaterlacht De Koning. Hij vindt dat hij de laatste jaren is gegroeid als dichter. “In het begin was het rijmen om te rijmen, maar ik weet steeds beter dingen weg te laten. Minder is meer, dat idee. Ik krijg steeds meer reacties.”

'De wereld volgens Poeziepier' is in alle boekhandels te koop.[n]


Het gedicht 'Moeder'

M'n moeder kwam net langs,

‘Da's lang geleden ma!

‘Heb enkel nog een foto van je, ergens in 'n la

Je hebt dit huis van mij nog nooit gezien

hoe wist je waar ik stond?’

‘Maar jongen toch, ik zweef hier net voorbij en zag 't aan de hond

Ja, ouwe zwerver, ik zocht je namelijk al jaren, moet wel ff wennen aan die snor en sik en lange haren

Leuk dat je nu ook gedichtjes schrijft en andere verhalen

Wacht! Ga gelijk je vader even halen

Ik heb 'm bijgepraat over alles wat hij heeft moeten missen,

Weet je nog? Hoe we vroeger gezellig met z'n allen gingen vissen,

Zijn grootste hobby toch?

Heb jij die wedstrijdbekers nog?’

De traantjes rollen langzaam op m'n wangen,

Ook oude mannen kunnen naar hun moedertje verlangen.