SV Apollo’69 bijna
100% energieneutraal

'S GRAVENPOLDER - SV Apollo’69 in ‘s- Gravenpolder is na vele jaren van duurzame investeringen bijna 100% energieneutraal. Deze enorme investering in duurzaamheid is vooral te danken aan het vooruitstrevende investeringsfonds voor duurzaamheid van de gemeente Borsele. Door de bijdragen uit het investeringsfonds is er de laatste 6 jaar ieder jaar een onderdeel aangepakt.


De vereniging is in 2014 gestart met het plaatsen van een zonneboiler. Nu staan er twee grote zonnecollectoren op het dak, twee elektrische boilers en een gasgeiser.

In 2015 hebben wij de eerste serie zonnepanelen op het dak van onze kantine geplaatst, in totaal 60 panelen. In datzelfde jaar hebben wij ook 6 nieuwe masten met ledlampen op het tweede veld geplaatst en een jaar later nog eens vier nieuwe masten met ledlampen op het trainingsveld. De gehele veldverlichting bij SV Apollo’69 bestaat uit ledverlichting. Het gegeven dat wij er in het kader van duurzaamheid met zijn allen naartoe moeten streven om in 2030 energieneutraal te wonen en te recreëren, kwamen de vervolgstappen bij SV Apollo’69 ook steeds vaker op de bestuurstafel terecht. Wat gaan wij doen met de verwarming via de cv-ketel van onze verblijfsruimten.

Nadat wij in het jaar 2017 geëxperimenteerd hebben met infraroodverwarming in de bestuurskamer hebben wij in hetzelfde jaar de gehele kantine van infraroodverwarming voorzien en een jaar later zijn ook in de kleedlokalen infraroodpanelen geplaatst. Door deze laatste investering in infraroodpanelen liep de elektriciteitscomponent van de energierekening weer op. Dit heeft ons ertoe gebracht om het aantal zonnepanelen op ons dak nog te vergroten en te maximaliseren. Dat betekende dat de bestaande panelen verplaatst moesten worden. Dat kwam goed uit want de dakbedekking was op delen van het dak sterk aan vervanging toe. Er is een renovatieplan voor het dak opgesteld op een zodanige wijze, dat er ook weer extra zonnepanelen op het dakvlak konden worden geplaatst. In samenwerking met Lukasse dakbedekkingen en Saman Groep zijn de volledig schuine dakvlakken weer van een nieuwe dakbedekking voorzien en de bestaande zonnepanelen zijn herplaatst en 26 nieuwe zonnepanelen zijn ingepast op het totale dakoppervlak. Als je komt aanrijden zie je enkel maar zonnepanelen op het schuine dakvlak. Wij kunnen met trots stellen dat wij de laatste jaren hebben toegewerkt naar een energie-neutrale sportaccommodatie die op haar toekomst is voorbereid.[n]