Wolphaartsdijk gaat het groen in het dorp zelf onderhouden.
Wolphaartsdijk gaat het groen in het dorp zelf onderhouden. Foto: Wesley van der Linde/GroenNieuws.nl

Wolphaartsdijk pakt groenonderhoud zelf op

WOLPHAARTSDIJK - Een groep inwoners van Wolphaartsdijk en Oud-Sabbinge gaat een deel van het openbaar groen in hun dorpen onderhouden. Ze nemen het werk in het nieuwe jaar over van de gemeente Goes. “Wij kunnen goed de vinger aan de pols houden”, zegt Piet Verburg.

DOOR EUGÈNE DE KOK


Het plan om het onderhoud van de groenstroken zelf op te pakken, ontstond een tijdje geleden toen een paar ondernemers de koppen bij elkaar staken. “We lopen hier elke dag rond en zagen dat het onderhoud wel eens tekort schiet. Dat kunnen we zelf beter, dachten we toen”, zegt Piet Verburg, zonder een verwijt aan de gemeente Goes te willen maken. “Neem het maaibeleid. Ik kan me voorstellen dat de gemeente daar een bedrijf dat ergens anders vandaan komt voor inhuurt, die dat op vaste dagen inplant. Dat snap ik, maar dan kan zo’n man op een maaimachine wel eens komen als het nog niet nodig is of juist iets te lang wachten. Wij hebben er beter zicht op. Dan kan het best zijn dat je een keer minder maait, maar het er toch beter uitziet.”

De inwoners krijgen vanaf 1 januari twee jaar de kans het zelf te doen via het Right to Challenge. De gemeente hevelt een deel van het budget over naar de stichting Burgerparticipatie Wolphaartsdijk.


Leefbaarheid

Verburg is voorzitter van deze stichting.

Met het geld kunnen zij een deel van het groen onderhouden. "We denken dat wij voor hetzelfde geld net een stapje meer kunnen zetten. Het groen is ons hoofddoel, maar we willen met de stichting de leefbaarheid op peil houden. Wie weet kunnen we meer projecten opzetten.”[n]