Afbeelding
Foto: Coby Weijers

KATS - Al jaren is de kerstmarkt in De Katste Kerk een begrip in Kats en ver daarbuiten, maar ook dit evenement kan dit jaar niet doorgaan.

Jammer, maar de inwoners van het dorp zijn niet bij de pakken neer gaan zitten. Er is een alternatieve kerstverkoop. In de Schuur van Sien en de Schuur van Sjaak, die ook voor bezoekers eenvoudig zijn te vinden, zijn houtcreaties, insectenhuisjes, vogeltaarten, mosselkerstbomen, Zeeuwse mondkapjes, kerststukjes en -versieringen te koop. “Allemaal kleine, maar leuke dingetjes. Het halve dorp is ermee bezig geweest”, zegt Frans Borggreve gekscherend. “Na de lentemarkt in het voorjaar hebben we aan iedereen gevraagd of we ook iets met Kerst moesten doen. Toen is iedereen aan de slag gegaan. Het zou zonde zijn om al die spullen in een kast te leggen tot volgend jaar.”

Bovendien gaat de opbrengst van de kerstverkoop naar een goed doel: stichting De Katse Kerk, die het kerkje en het Nieuw-Zeelandhuis beheert. Het zijn de gebouwen waar de dorpelingen samenkomen en het verenigingsleven zich afspeelt. “Maar dat komt er dit jaar helaas nauwelijks van.”


Kosten

De kosten voor de stichting lopen echter door. “We hebben het geld hard nodig, voor het onderhoud, maar ook om de kerk warm te stoken.” Informatie over de kerstverkoop is te vinden op de Facebook-pagina van de Katse Kerk.[n]