Wethouder Evertz van Gemeente Kapelle speldt het "Stop Geweld" handje op haar jas.
Wethouder Evertz van Gemeente Kapelle speldt het "Stop Geweld" handje op haar jas. Foto: Elly Leemhuis

Soroptimisclub steunt campagne 'Orange the World'

GOES - Op 25 november, de Internationale Dag voor de uitbanning van Geweld tegen Vrouwen, ging wereldwijd de jaarlijkse 16-dagen campagne Orange the World van start. Het is een initiatief van de Verenigde Naties. In Nederland ondersteunen Soroptimist International en Zonta deze actie.


Waarom Orange the World? Waarom oranje? Dat staat voor zonsopkomst, voor de dagenraad in een wereld zonder geweld tegen vrouwen. Dat is het uiteindelijke doel. Soroptimistclub De Bevelanden zet zich, samen met Bevelandse gemeentes in en voert 16 dagen actie om het stilzwijgen rondom geweld te doorbreken.
Op 25 november werd in gemeente Kapelle de aftrap gegeven door wethouder Evertz: Annie M.G. Schmidt kreeg een oranje sjaal omgeknoopt. Annie zou deze campagne zeker steunen.
Ook andere gemeenten kleuren oranje: gemeentehuizen in Borsele en Noord Beveland zijn oranje verlicht, en op websites en sociale media van gemeenten wordt er aandacht aan besteed. Burgemeester Margo Mulder hees de “STOP Geweld” vlag die alle 16 dagen in Goes, voor het gemeentehuis wappert.
Vanwege Coronamaatregelen beperken de Soroptimisten zich nu tot ludieke (oranje) acties – heb je al beelden met oranje sjaals gezien? – te volgen op facebook https://www.facebook.com/soroptimistclub.de.bevelanden


Thema
Dit jaar is het thema: Iedereen moet geweld kunnen melden, altijd en overal. In Nederland krijgt 45% van de vrouwen en meisjes in haar leven te maken met een vorm van geweld. Waar moeten we dan aan denken? Intimidatie of geweld door een partner, familielid of bekende, door een collega, date, klasgenoot of een docent. Geweld door wie dan ook – is onacceptabel, altijd. Toch wordt slechts 10% gemeld omdat melden in de praktijk lastig blijkt. Dat werd ook benadrukt door rechercheur Amperse die op 25 november op Omroep Zeeland uitlegde met welk geweld tegen vrouwen en meisjes hij in zijn werk te maken heeft. Hij merkt dat mensen bang zijn om geweld te melden, hoewel altijd anoniem gemeld kan worden.


Doel
Doel van Orange the World is: meer bekendheid geven aan Stop geweld tegen vrouwen. En ook om het taboe rond melden te doorbreken. www.geweldtegenvrouwenmelden.nl
Meld, om jezelf of anderen te helpen! Opdat iedereen die met geweld te maken krijgt, weet waar dit gemeld kan worden en waar een veilige plek gevonden kan worden.
Meld Geweld, bij meldpunt 0800-2000 (in noodgevallen bel altijd 112).[n]

Flora, getooid met oranje sjerp, steunt vanuit Ellewoutsdijk 'Orange the World'.