Kinderen snijden de groenten voor de nacho's.
Kinderen snijden de groenten voor de nacho's. Foto: Eugene de Kok

'Misschien is een bolleboos wel een eersteklas bakker'

GOES - Brugklasleerlingen van het Ostrea Lyceum krijgen tijdens de Ostreacademy de kans om te leren koken, een webshop te bouwen, insectenhotels te ontwerpen, te zingen in een koortje of om uit te zoeken wie hun voorouders zijn. “We willen dat kinderen hun talenten ontdekken en ontwikkelen”, zegt docente en leerlingencoördinator Antoinette Geschiere.

DOOR EUGÈNE DE KOK


Hetzelfde geldt eigenlijk voor de docenten van het Ostrea Lyceum. Zij geven de modules en laten daarmee een andere kant van zichzelf zien.

Kelly van de Voorde geeft normaal Spaans, maar staat nu met een schort voor in haar klas. Ze deelt gele en rode paprika’s uit aan de kinderen, grijpt in als het bij iemand fout dreigt te gaan met het snijden van een ui en legt uit hoe lang nacho’s, want dat gerecht maken deze brugklassers vandaag, in de oven moeten. “Je bent op een andere manier met de kinderen bezig. Normaal luisteren ze vooral, nu zijn ze zelf bezig”, zegt ze.

Toen het Ostrea Lyceum vroeg wat docenten konden doen voor de Ostreacademy meldde Van de Voorde zich aan voor een les koken. “Ik houd ervan en vind het leuk om met de kinderen dingen uit te proberen.” De komende weken maakt ze telkens andere gerechten op dinsdagmiddag. “Het doel is dat deze jongens en meiden aan het einde van de periode thuis zelfstandig een maaltijd kunnen maken.”


'We willen dat alle modules naar iets toewerken'


Een doel is belangrijk, zegt Antoinette Geschiere. “We willen dat alle modules naar iets toewerken. De leerlingen worden aan het einde ook beoordeeld. Het is meer dan een beetje knutselen.”

Het Ostrea Lyceum heeft de academy in het leven geroepen omdat ze ‘leerlingen breed willen ontwikkelen’. “Misschien schuilt in een bolleboos wel een eersteklas bakker of blijkt een bk-leerlinge een schilderstalent te zijn. We vinden het belangrijk dat kinderen tijdens hun schooltijd ook andere vaardigheden leren dan de reguliere vakken.”


Schoolbreed

Waar voorheen vooral iets extra’s werd gedaan voor leerlingen op het vwo, is de academy schoolbreed. De 180 brugklassers op alle locaties doen mee. Volgend jaar kiezen zij als tweedejaars andere extra vakken uit het aanbod dan en het jaar daarop weer. De Ostreacademy maakt vanaf nu onderdeel uit van de lessen op de school. De leerlingen kunnen vijf keuzevakken opgeven. De meeste zitten bij hun eerste of tweede keuze.

Geschiere merkt wel dat het ene vak meer in trek is dan het andere. Koken is populair, net als fotografie en het bouwen van een webshop. “De meeste kinderen denken dat ze hier heel veel geld kunnen verdienen”, lacht docent informatica Frans Peeters. “Dat zal voor de meeste tegenvallen, maar ze leren wel veel. Welke winkel wil ik maken? Hoe laat ik het er gelikt uitzien en hoe bouw ik zo'n webshop? Dat soort zaken leren ze in deze module.”[n]

De module koken is populair bij de leerlingen van het Ostrea Lyceum.