Lotte van Hese voor haar appartementencomplex. Ze blijft zoveel mogelijk binnen.
Lotte van Hese voor haar appartementencomplex. Ze blijft zoveel mogelijk binnen. Foto: Eugène de Kok

'Minder streng, maar ik word er niet vrolijk van'

GOES - Haar humeur lijkt er niet onder te lijden als je met Lotte van Hese praat, maar ze heeft een rotjaar achter de rug. De Goese heeft een spierziekte en mag in deze tweede lockdown weer nauwelijks naar buiten. “Ik voel me eenzaam.”

DOOR EUGÈNE DE KOK


Lotte van Hese is 34 jaar en woont zelfstandig in een appartementencomplex in de Beukenstraat in Goes-Zuid, maar krijgt daar wel zorg en ondersteuning van Gors. Ze heeft de ziekte van Steinert waardoor haar spieren zwakker worden en organen worden aangetast. “De eerste coronagolf was vreselijk. Toen mochten we niet naar buiten, niet naar de dagbesteding en zaten we eigenlijk opgesloten in onze kamer. Dat heeft 2,5 maand geduurd”, zegt ze. In die periode zag ze op haar medebewoners en begeleiders na niemand. In overleg met de zorgorganisatie besloot ze te gaan vloggen. Ze haalde er zelfs Omroep Zeeland mee. “Ik wilde vertellen wat je als iemand met een beperking meemaakt. Het is nogal wat.”


Efteling

In de zomermaanden kwam er ook voor de bewoners van het complex wat lucht. Lotte zag haar vriend uit Tilburg vaker, kon haar ouders weer eens uitnodigen en ging zelfs een dagje naar De Efteling.

De ontspannen periode bleek - zoals bekend - van korte duur. “Het is nu weer code oranje”, zegt Lotte in de hal van het gebouw aan de Beukenstraat. “Voor iemand als mij, die in de risicogroep zit, betekent dat zoveel mogelijk binnen blijven en zo min mogelijk mensen uitnodigen. En er mag sowieso niemand blijven slapen. Het is minder streng dan de eerste golf, maar ik word er niet vrolijk van.”


'Ik snap dat het voor iedereen moeilijk is'


Ze vult haar dagen met bellen, tekenen, vloggen en spelletjes spelen.

Zou Lotte meer mogen, dan zou ze nog twee keer nadenken. “Ik durf bijna niet buiten te komen. Als ik boodschappen doe, vind ik het eng als het te druk is. Ik blijf ook het liefste binnen. Dat is het veiligste.”

Ze hoopt op een kerst met haar vriend en familie, maar als het niet kan, kan ze daarmee leven. In haar vlogs roept ze mensen op het nog even vol te houden, zodat ook zij straks weer zonder angst naar buiten kan. "Ik snap dat het voor iedereen moeilijk is, maar als je een feestje wil geven, wacht daar alsjeblieft nog even mee. Luister gewoon nog even naar Mark Rutte en het RIVM. Dan kan iedereen straks weer alles doen.”

Lotte's vlogs zijn te vinden op haar Youtube-kanaal. Zoek op Lotte van Hese.[n]