De vitrine in Pontes Goese Lyceum aan de Bergweg.
De vitrine in Pontes Goese Lyceum aan de Bergweg. Foto: Gino Buysrogge

'Het verhaal van John Lennon past precies in deze tijd'

GOES - Gino Buysrogge heeft in de hal van het Pontes Goese Lyceum aan de Bergweg een tentoonstelling ingericht over John Lennon.

DOOR EUGÈNE DE KOK


Het is dit jaar veertig jaar geleden dat de beroemde muzikant werd vermoord door Mark David Chapman. Muziekdocent Gino Buysrogge vertelt dat verhaal aan zijn leerlingen. "En dat maakt indruk, zie ik”, zegt Buysrogge, die ook muzikant is. "Ik vertel de jongens en meiden het verhaal over de Beatles en hun enorme invloed, zeg dat Lennon ook ‘So this is Christmas …' heeft geschreven, dat ze allemaal wel eens hebben gehoord, en dat hij ‘Imagine' heeft gemaakt. Dat nummer werd na de aanslagen in Parijs veel gedraaid en stond toen zelfs op één in de Top 2000. Ook dat weten ze vaak wel. Het verhaal van Lennon past precies in deze tijd. Alles valt samen.”

Buysrogge laat in de vitrines in de hal van de school de songtekst van ‘Imagine' zien en toont elpees en foto's van de muzikant. "En ik heb de originele kranten van de dagen na de moord opgehangen. Ik heb die altijd bewaard.” Buysrogge is van kinds af aan fan van Lennon. "Toen ik wat ouder werd ging ik voetballen, achter de meiden aan en vergat ik de muziek van de Beatles, maar toen ik hoorde dat hij was vermoord, schrok ik enorm. Dat juist hij, de man die het altijd over vrede had, werd doodgeschoten. Ik kon het me niet voorstellen.”

Volgens de docent is de invloed van de singer-songwriter onwaarschijnlijk groot. "Neem alleen al ‘Imagine'. Als je die songtekst leest, besef je dat deze tekst er meer dan ooit toe doet. Het moet toch niet zo moeilijk zijn om met elkaar in vrede te leven? Dat is alles wat Lennon zegt.” De tentoonstelling van Buysrogge is vanwege de coronacrisis niet te bezoeken voor publiek.[n]