Marten van den Boomgaard met een patiënt.
Marten van den Boomgaard met een patiënt. Foto: Annet Eekman

'Voor sommige mensen zijn
huisdieren net
familieleden'

Je brengt het grootste deel van je leven door op de werkvloer. Het is dus belangrijk dat je werk hebt waaraan je plezier beleeft. In de rubriek ‘Op de werkvloer bij’ gaan wij in gesprek met mensen die van hun baan houden. Deze keer gaan we langs bij dierenarts Marten van den Boomgaard van Duintop Dierenkliniek.

DOOR EUGÈNE DE KOK


De dierenarts is trots op zijn nieuwe kliniek in winkelcentrum Veersche Poort in Middelburg. Bezoekers komen binnen in een Zeeuwse wachtkamer met levensgrote afbeeldingen van de duinen aan de muren en helmgras in potten én een in de grond verzakte weegschaal voor honden. “Bijna het mooiste stukje van de kliniek”, lacht dierenarts Marten van den Boomgaard. Verder heeft de kliniek moderne operatiekamers met de nieuwste apparatuur, een speciale dental unit om tand- en gebitsproblemen bij dieren te verhelpen en aparte behandelruimten voor honden en katten, zodat deze elkaar zo min mogelijk tegenkomen en daardoor geen stress ervaren. “Voor de meeste dieren is het al spannend om hier te komen. Dat wil je niet erger maken door ze bij elkaar te laten zitten.”


Zelfstandig

Van den Boomgaard werkt sinds 2005 in Goes, waar hij een praktijk aan de ‘s-Gravenpolderseweg heeft. Met de kliniek in Middelburg is hij dit jaar begonnen. “Ik ben zelfstandig, maar dan moet je wel een bepaald volume hebben voor de continuïteit van de dienstverlening. Er komen momenteel grote ketens op in de markt, maar ik wil vrij zijn, mijn eigen beleid bepalen en cursussen en opleidingen volgen waar en wanneer ik het wil. Die vrijheid heeft zijn voordelen.”

Van den Boomgaard studeerde diergeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht, de enige plek in Nederland waar het kan. “Ik was eerst uitgeloot en studeerde al humane geneeskunde toen ik een jaar later alsnog werd ingeloot. Ik ben toen geswitcht en heb daar geen moment spijt van gehad.” Vorig jaar kwam de dierenarts in de spotlights te staan toen hij meedeed aan het programma ‘In de voetsporen van dr. Pol’, de beroemde dierenarts van National Geographic Channel. De Zeeuw won en mocht drie maanden naar Amerika om in de kliniek van Pol te werken, een avontuur dat hij door omstandigheden niet kon aangaan.


Afwisseling

Van den Boomgaard heeft zich er niet door uit het veld laten slaan. Hij houdt van de afwisseling in zijn baan. “Er zijn gespecialiseerde dierenartsen, maar daar zijn er maar weinig van. De meeste verenigen alle specialismen in één persoon. Ik maak röntgenfoto’s, dan weer bezig als tandheelkundige en vervolgens haal ik een grote tumor weg bij een hond.”

Van den Boomgaard begint zijn dagen meestal met operaties van honden en katten. Het gaat vaak om sterilisaties en castraties, maar het zijn ook geregeld complexe en gespecialiseerde ingrepen. ‘s Middags heeft hij afspraken met mensen en hun huisdieren staan. Terwijl hij hiermee bezig is, worden de geopereerde dieren in de gaten gehouden door de assistentes. Zij dragen deze weer over aan de eigenaren. “De assistentes krijgen veel verantwoordelijkheid. Dat maakt het voor hen leuker en voor mij is het goed. Ik kan me richten op het opereren en diagnosticeren.”


Jaloers

Als Van den Boomgaard zijn diagnose heeft gesteld komen de kosten vaak aan de orde. “Dat is wel eens vervelend, want bij mensen wordt daarover nooit gesproken. Het beperkt je in je mogelijkheden, want soms is een ingreep nu eenmaal duur. Af en toe heb je dan ook moeilijke gesprekken. In dat opzicht ben ik jaloers op artsen in de humane geneeskunde.” Hij probeert altijd mee te denken met de eigenaren en wil dieren niet zomaar laten inslapen, omdat er geen geld is. “In Scandinavische landen is tachtig procent van de huisdieren verzekerd. Dat zou hier ook zo moeten zijn. Dan kun je veel meer.” Hij preekt niet voor eigen parochie. “Huisdieren zijn ontzettend belangrijk. Voor sommige mensen zijn het gewoon familieleden. Zeker in deze tijd zie je hoe belangrijk een hond of kat voor mensen kan zijn.”

Meer informatie op www.duintopdierenkliniek.nl.[n]

Afbeelding