Afbeelding
Foto: Bart van Hattem

HEINKENSZAND - Moniek van IJsseldijk werkt met Wouter Kok als wijkagent in de gemeente Borsele. Zij is benieuwd wat december zal brengen.

Van IJsseldijk is twee jaar actief als wijkagent. Het is kort, maar als ze er dertig jaar had gezeten, had ze ook geen decembermaand meegemaakt die is te vergelijken met deze. “Alles is anders dan anders." Natuurlijk zijn er dingen die elke winter spelen, zoals de donkere dagen-campagne en witte voetjes, maar een decembermaand met een vuurwerkverbod en maximale groepsgroottes vanwege een pandemie heeft ze nog niet meegemaakt. “We weten niet wat we kunnen verwachten. De horeca is dicht. Dat zorgt voor verlichting, maar aan de andere kant heb je illegale feestjes en er zal vuurwerk worden afgestoken. In deze gemeente hechten ze aan tradities. We verwachten wel dat sommigen iets willen doen, maar het is moeilijk in te schatten.” Momenteel klinken er af en toe al knallen. “Je kunt niet achter elke knal aanrijden, maar we surveilleren regelmatig, ook onopvallend. En als iemand vuurwerk bij zich heeft, handhaven we."

De gemeente Borsele heeft een menukaart gemaakt waarop alle overtredingen en bijbehorende straffen staan. Van IJsseldijk en haar collega's boekten onlangs succes toen er in Borssele illegaal vuurwerk werd gevonden. "Als mensen het vermoeden hebben dat iets niet klopt, hoop ik dat ze het melden. Verder hoop ik dat iedereen zich aan de regels houdt. Ik moet werken tijdens nieuwjaarsnacht en wil dat veilig doen.”[n]