Afbeelding
Foto: Bennie Krajenbrink

GOES - Matijs Gerrits van SMWO is opbouwwerker in Goes. Hij heeft het idee dat er meer overlast door vuurwerk is dan voorgaande jaren.

Hij en de jongerenwerkers in Goes zien de laatste weken op straat geregeld ontplofte prullenbakken en andere vormen van vuurwerkschade. “Heel veel mensen staan door corona al lang op de rem. Het vuurwerk is voor sommigen nu eenmaal een uitlaatklep. Als dat dan ook niet mag, is dat opnieuw een baalmoment”, legt Gerrits uit.

Hij en zijn collega’s hebben contacten met sleutelspelers in de wijken zoals de wijkagenten en blijven zoveel mogelijk in contact met de bewoners. “We praten met jong en oud. We snappen dat jongeren balen, maar vragen ook hoe ze het zouden vinden als hun ouders ziek worden. We proberen ook manieren te vinden om oud en nieuw alsnog leuk te maken. Zo gaan we het gesprek met hen aan.”

SMWO organiseert in de kerstvakantie activiteiten voor jongeren, zowel voor jongeren tot twaalf jaar als voor twaalf- tot zeventienjarigen. “Als we wat leuks aanbieden, hebben ze iets te doen en kunnen wij het gesprek aangaan. Je kunt wel iets weghalen, maar moet ook iets teruggeven. Dat is een beetje de gedachte.” Gerrits vindt de jaarwisseling ‘nog spannender dan andere jaren'. "Het is moeilijk te voorspellen en mensen zijn minder open over hun plannen. Bovendien zijn de lontjes al wat korter. Ik hoop dat alles goed gaat, zowel buiten als in huiselijke kring.”[n]