De mooiste foto die Howard Schenkel heeft gemaakt, zo zegt hij zelf.
De mooiste foto die Howard Schenkel heeft gemaakt, zo zegt hij zelf. Foto: Howard Schenkel

'Terugkijkend was het een goede
keuze'

GOES - Hij woont al jaren in Montville, New Jersey, maar Howard Schenkel heeft een bijzondere band met Goes. In het schooljaar 1967-1968 was hij een uitwisselingsstudent op het Goese Lyceum. De foto’s die hij in die periode van de stad en dorpen eromheen maakte, heeft de Amerikaan enkele jaren geleden geschonken aan het gemeentearchief. Het archief laat deze zien in een tentoonstelling over de gemeentelijke herindeling van 1970.

DOOR EUGÈNE DE KOK


Howard Schenkel kwam eind jaren ‘60 naar Goes in het kader van het programma American Field Service. “Het was in die tijd populair onder middelbare scholieren”, vertelt hij via de e-mail. “Ik had geen invloed op de plek waar ik naartoe zou gaan, maar terugkijkend heeft de AFS een hele goede keuze gemaakt.”

Tijdens zijn verblijf in Goes ging Schenkel vaak op pad met twee camera’s: een Kodak voor zijn zwartwitfoto's en een Voigtlander waarmee hij zijn kleurenfoto’s maakte. De afbeeldingen laten een sfeervol beeld zien van Goes rond de herindeling van 1970: een bomvolle binnenstad met winkels met ouderwetse luifels, de melkboer M.j. Timmerman met paard en wagen, de stadshaven met nog een stenen brug en zelfs een demonstratie van Goesenaren tegen de oorlog in Vietnam.


Klederdracht

Zijn favoriete foto is die van twee vrouwen in klederdracht op de Grote Markt in Goes. “Het was een verrassing dat het archief mijn foto’s gebruikte voor de tentoonstelling, al heb ik ze juist voor dit soort gelegenheden gedoneerd.”

Schenkel voelde zich thuis in Goes. Hij vond de steden en dorpen schoon, genoot van de sfeervolle, smalle straatjes en vond het fijn dat iedereen Engels met hem wilde praten. “Goes was rustig en schoon. Ik ben opgegroeid in een stadje van vergelijkbare grootte, onder de rook van New York. Het was er daarom veel drukker. Ik genoot van de rust in Goes. De meeste herinneringen heb ik aan school. Dat kon best stressvol zijn, omdat ik alle lessen in het Nederlands volgde.”

Schenkel sliep bij de familie Kroonenberg, die in de buurt van het station woonden. Hij raakte goed bevriend met de zoon, die hij zijn ‘Dutch brother' noemt. Met hem ging hij in de kerstvakantie skiën in Oostenrijk. "Dat was een fantastische ervaring.” Na zijn schooljaar is hij nog twee keer in Goes geweest, in 1972, om een bezoek te brengen aan de familie Kroonenberg, en in 1997. Aan die laatste reis hield hij een paar goede Nederlandse vrienden over. "Ik zou graag nog een keertje terug keren, maar zo'n laatste trip laat op zich wachten door de pandemie”, zegt Schenkel, die als engineer in de energiesector en consultant heeft gewerkt. "Ik heb geen idee wanneer het weer kan.”[n]


Howard Schenkel in de klas.
De Amerikaanse student ging naar het Goese Lyceum.
Howard Schenkel en zijn vrouw Fran.