Anthoni Fierloos met het boek en een elpee van Cornelis Vreeswijk.
Anthoni Fierloos met het boek en een elpee van Cornelis Vreeswijk. Foto: Anthoni Fierloos

Een dag uit het leven van Cornelis Vreeswijk

GOES - Elke week geeft een personeelslid van boekwinkels De Koperen Tuin en Het Paard van Troje een leestip. Vanzelfsprekend doen ze dit ook in de donkere decembermaand.

Anthoni Fierloos komt deze keer met ‘Langs het pad naar de tempel’ van Hans van den Pol. “Wie kent Cornelis Vreeswijk nog? De zanger die je direct herkent aan zijn stem en in de jaren '70 van de vorige eeuw een aantal hits scoorde. Sommige mensen weten dat hij wereldberoemd is in Zweden waar hij is gaan wonen."


Kerst

"Daar wordt hij nog steeds gezien als een groot dichter en zanger. Het mooie boekje ‘Langs het pad naar de tempel’ gaat over één dag uit zijn leven, een oudejaarsavond in Stockholm. Het is een heerlijk verhaal om met Kerst te lezen. Het gaat over verloren liefdes en dat wat ertoe doet in het leven. De compactheid van het verhaal maakt het knap geschreven. Als je het gelezen hebt, wil je direct luisteren naar de muziek van Cornelis … in het Zweeds. Of, zoals het boek begint met een quote van Carl Michael Bellman uit ‘Epistel 81’: ‘Dan beweegt de stoet zich over het pad. Langs graven en vergeeld rozenblad’.”[n]