Gemeente schiet postcoderoosproject te hulp

OUDELANDE - Op het dak van vervoersbedrijf Traveo in Oudelande liggen binnenkort in plaats van duizenden meters asbest 143 zonnepanelen. Deze gaan via een zogenoemd postcoderoosproject stroom leveren aan huishoudens en vier dorpshuizen in het omliggende postcodegebied.

DOOR EUGÈNE DE KOK


Het is het vierde postcoderoosproject in de gemeente Borsele. In Hoedekenskerke, Baarland en Borssele is er al langer zonne-energie voor omwonenden beschikbaar. “Op de gebieden rond Lewedorp en Nieuwdorp na zijn alle postcodes in onze gemeente nu gedekt”, zegt wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele. “Dit is een win-win-situatie. Er verdwijnt 4300 vierkante meter asbest en er komen 143 zonnepanelen voor terug. Omwonenden kunnen daarvan profiteren.”


Groen

Mensen die zelf geen zonnepanelen op hun daken kunnen leggen, kunnen certificaten kopen en deelnemen aan het project. Zij zijn dan vijftien jaar verzekerd van groene energie en een lagere energierekening. Het bleek lastig om voldoende mensen in het postcodegebied te vinden om de investering te financieren.


'We wilden de mensen niet teleurstellen'


De gemeente is bijgesprongen, zodat het project alsnog kon doorgaan voor 1 januari. Dan veranderen namelijk de regels. “We hechten sowieso veel waarde aan duurzame projecten en wilden mensen die al certificaten hadden gekocht niet teleurstellen. Een paar weken geleden hebben we dan ook 30 van de 250 certificaten gekocht. Daarmee kunnen wij de dorpshuizen in Kwadendamme, Nisse, Oudelande en Ovezande voorzien van groene energie. Wij hoeven daarop dan geen zonnepanelen meer te leggen.”

Kijk voor informatie op www.postcoderoosregeling.nl.[n]