Westkapelle krijgt een nieuwe strandovergang

WESTKAPELLE - Er komt een nieuwe duinovergang bij Schermershoofd in Westkapelle. De overgang moet komende winter worden geplaatst.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De trap is anders dan de bestaande overgangen in de gemeente Veere. Al jaren geleden constateerde de gemeente dat deze niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd. Twee jaar geleden presenteerde architect Timko Lokerse al een aantal duurzame en toegankelijke ontwerpen. Toenmalig wethouder René Molenaar beloofde dat zijn tekeningen niet in een la zouden verdwijnen.

Bij de duinovergang Schermershoofd in Westkapelle worden de ideeën van Lokerse komende winter werkelijkheid. Voor de houten trap komt een overgang in de plaats die modulair is opgebouwd uit standaard onderdelen. Deze delen zijn duurzaam en gaan minstens vijftig jaar en wellicht zelfs honderd jaar mee.

Groeien

Aan het einde van de levensduur zijn alle materialen bovendien herbruikbaar. Andere grote voordelen zijn dat de trap mee kan ‘groeien’ als de duinen dat doen en deze de stranden toegankelijk maakt voor meer mensen. Waterschap Scheldestromen, de dorpsraad en Stichting Duinbehoud zijn enthousiast over het plan.

Traditioneel

Het college van burgemeester en wethouder trekt 463.300 euro uit voor het realiseren van de overgang. Zonder subsidies is de trap over vijftig jaar 166.000 euro voordeliger dan een traditionele, houten trap. De gemeente Veere heeft een subsidie aangevraagd bij de provincie. Als deze wordt toegekend is het voordeel vele malen groter. De bouw begint deze winter. Veere heeft 35 duinovergangen waar deze nieuwe trappen zouden kunnen komen.[l]