Michael van Oostende met zijn project 'Levenslust'. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN
Michael van Oostende met zijn project 'Levenslust'. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN Foto: Edwin Mijnsbergen

'Ik zit in een fase dat ik nadenk over het leven van een bijna-dertiger'

MIDDELBURG - De kreet ‘Wij zijn de stad’ kent iedereen in Middelburg, maar wie zijn ‘wij’? In de rubriek ‘Zij zijn de stad’ zet Edwin Mijnsbergen bekende en minder bekende Middelburgers in de schijnwerpers. Op zijn geheel eigen wijze beschrijft hij wie zij zijn, wat zij hebben met de stad en met hun stadsgenoten. Deze week: Michael van Oostende.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

'Ik schreeuw verdomme man we hadden het beloofd, deze vrije vogel zit gevangen in mijn hoofd'.

Is Michael van Oostende een rapper? Een dichter? Een schrijver? Op zijn website michaelvanoostende.nl vat hij het zo samen: "Ik ben Michael van Oostende, 29 jaar, afkomstig uit het prachtige Middelburg en als uit de hand gelopen hobby ben ik schrijver."

Dat dus. Het zijn de dingen die je ziet en hoort als je de intrigerende video’s van Michaels nieuwe project ‘Levenslust’ bekijkt. Toen ik twee weken geleden werd geattendeerd op de clip ‘Het verhaal van een huismus’ bekeek ik die een paar keer. Je ziet Michael aan het Kanaal door Walcheren zitten. Met een flesje bier naast zich en Jack Kerouac's boek 'On The Road', mijmert hij over de tijd dat hij daar nog diep in de nacht met vrienden zat. Onder het genot van biertjes en jointjes keken ze naar alle mensen in maatpakken, op weg naar hun werk.

Een paar jaar later is Michael zélf zo’n man met een fatsoenlijke baan en nette kleding. Die man omschrijft hij op zijn YouTube-kanaal als rappende huisvader die af en toe krampachtig zijn best doet om een beetje rock-'n-roll te zijn. Die omschrijving maakte me nieuwsgierig. "Bij mij lopen dingen altijd uit de hand. Daar is dit project een goed voorbeeld van. Vanaf mijn veertiende was ik veel bezig met rappen en het schrijven van teksten. Soms trad ik ook op, onder de naam Mic-L, maar een succesvolle rapper was ik niet. Ik vond het op zeker moment ook niet meer bij mezelf passen. Ik ontgroeide het, al ben ik wel altijd blijven schrijven. Twee jaar geleden begon het echter toch weer te kriebelen en heb ik de draad opgepakt. Mijn leven is nu echter anders dan toen. Ik ben getrouwd, heb twee kinderen en een vaste baan als accountmanager. Ik zit in een fase dat ik nadenk over het leven van een bijna-dertiger, over jong willen blijven versus ouder worden. Dát is de basis van het project ‘Levenslust’. Het gaat over de schijnbare tegenstelling tussen het verlangen naar lange, wilde nachten en het koesteren van het gezinsleven. Vandaar ook die tagline ‘de rappende huisvader’."

Zeeland
Hoe groeide hij op? “Ik woon vanaf mijn achtste in Middelburg, daarvoor in Ede. Ik ben opgegroeid in Dauwendaele, in een evangelisch christelijk gezin. De opvoeding was niet streng, maar het geloof speelde altijd een belangrijke rol. Lange tijd was ik zelf ook een echte gelovige, maar naarmate ik ouder werd, sloop er steeds meer twijfel in. Dat is een geleidelijk proces. Uiteindelijk kwam het definitieve zetje om het geloof los te laten van dominee Klaas Hendrikse, die het boek ‘Geloven in een god die niet bestaat’ uitgaf. Dat was voor mij reden om de kerk te verlaten en daar zelf een boek over te schrijven, ‘Uit de hemel komt geen hagelslag’. Bij de presentatie was Klaas één van de sprekers. Heel tof.”
Het geloof komt hier en daar nog terug in zijn werk. “Ik had me voorgenomen er niets meer over te schrijven, maar dat is niet gelukt. Ik herken me wel in de woorden van Tonnie ‘Broeder’ Dieleman. Die zei iets als: 'Ik ben ongeneeslijk gefascineerd door het hogere'. Dat heb ik ook wel. Dat gaat door, zelfs als je er afscheid van hebt genomen. Het is ook gewoon een mooie, onuitputtelijke bron van goede verhalen, vergis je niet.”
Ik neem het graag van hem aan. Michael mag dan overkomen als een vat vol tegenstellingen, om een of andere reden straalt deze jonge man ook veel balans uit. Hij vertelt zijn verhaal op een moderne manier, multimediaal. Dat hij alles in eigen beheer doet, alleen met hulp van vrienden, maakt het af. De CD, het boek, de video’s: ze vormen een logisch geheel.
De presentatie van het project 'Levenslust' is op 13 februari in Kaffee ’t Hof in Middelburg.[l]