Gedeputeerde Anita Pijpelink en de kinderen van De Vlierte bij het Bevrijdingsmuseum Zeeland. FOTO COBY WEIJERS
Gedeputeerde Anita Pijpelink en de kinderen van De Vlierte bij het Bevrijdingsmuseum Zeeland. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

Cultuurbus brengt musea dichterbij

NIEUWDORP - Gedeputeerde Anita Pijpelink is donderdag met kinderen van basisschool De Vliete uit Wissenkerke naar het Bevrijdingsmuseum Zeeland geweest.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Ze reisden met de cultuurbus naar Nieuwdorp. Door mee te reizen, wilde Anita Pijpelink de aandacht vestigen op de cultuurbus, die schoolkinderen gratis naar culturele instellingen in Zeeland kan brengen. De provincie heeft daar tot en met 2022 elk jaar 80.000 euro voor over.

Pijpelink hoopt dat meer scholen van de voorziening gebruik gaan maken. Met het geld wil de provincie het cultuuronderwijs stimuleren. Pijpelink is zelf docent geweest op een middelbare school. “Daar heb ik gezien dat geld echt een hobbel kan zijn om dit te doen. Ouders krijg je niet altijd zo ver om een dagje met dertig leerlingen op stap te gaan.”

Dit schooljaar staan er 135 ritten met deze bus gepland of zijn al gemaakt. De helft gaat om ritten met kinderen naar Zeeuwse musea. “Het mogen er meer worden. We willen er extra aandacht aan besteden.” Zowel kinderen uit het basisonderwijs als de onderbouw van het voortgezet en het vmbo kunnen gebruikmaken van de bus.[l]